Magyar gazdaság

Leninnel példálózik Vámosi-Nagy az eva kapcsán

Az eva adókulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az evázókat az adószakértők szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, Hegedüs Sándor szerint szükség van az átmeneti időre.

Megmarad az eva 2012-ben, összeghatára azonban 25 millió forintról várhatóan 30 millió forintra emelkedik, az adómérték pedig vagy 35, vagy 40 százalékra nő - jelentették be kormánypárti politikusok a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után. 

Vámosi-Nagy Szabolcs  adószakértő szerint sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Lehet, hogy lesz, akinek még így is megéri, de az érintettek jelentős része valószínűleg abbahagyja az evázást - mondta. 

Az adószakértő adószakmailag indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, álláspontja szerint az evát bevezetni sem kellett volna annak idején. "Amióta Lenin azt mondta, hogy nem minden kompromisszum elvtelen, azóta minden elvtelenséget kompromisszumnak hívnak" - jelentette ki. Arra az érvre, amely szerint az evát nem lehet "hirtelen" kivezetni, úgy reagált: az adót ugyanakkor hirtelen meg lehet emelni, az adójóváírás kivezetésénél pedig, ami sokkal nagyobb tömeget érint, nincs átmenet. "Vegyük tudomásul, hogy az evások tipikusan szellemi tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek nyilvánvalóan nagyobb a társadalmi megnyivánulási lehetőségük, mint az átlagnak" - mondta az adószakértő.

Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adópartnere szerint azzal, hogy várhatóan egy átmeneti évet adnak az eva kivezetésére, pozitív, kompromisszumos megoldás született. Az eva alanyok ugyanis így át tudják gondolni a további lépéseket, a jogalkotóknak pedig lesz idejük arra, hogy olyan átalányadózási technikát dolgozzanak ki, amely mind a költségvetés, mind az adózók számára kielégítő lehet. Ez olyan horderejű döntés, amelynél mindenképpen üdvözlendő, hogy van átmenet. Hangsúlyozta: ez alatt az egy év alatt az ekhot és az egyéb átalányadózási módokat is vagy egységesíteni kellene, vagy el kellene gondolkodni azon, hogy adnak-e preferenciákat, s ha igen, mi módon és milyen körnek. Úgy vélekedett, az, hogy 40 százalékra emelik fel az adókulcsot, már önmagában az általános adózás választása felé tereli az adóalanyokat.

adókulcs Vámosi-Nagy Szabolcs eva adó
Kapcsolódó cikkek