Magyar gazdaság

Mit gondol az utca embere az eva megszűntetéséről? - Videó

A Fidesz frakcióülésén Orbán Viktor kormányfő kijelentette, hogy az ország nincs abban a helyzetben, hogy megtartsa az egyszerűsített vállalkozási adót - közölte Lázár János fideszes frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát.

A kormánypárti frakció azonban arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg - közölte Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján. Rogán Antal arról beszélt, elképzelhető, hogy jelentősen csökken a gépjárművek után fizetendő regisztrációs

A Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta: a kormány elzárkózott az eva megtartásától, a frakció azonban szeretné, ha a kabinet még megvizsgálná az említett javaslatot. Lázár János véleménye szerint ugyanakkor a frakció tudomásul vette a kormány elutasító álláspontját az eva ügyében, amelyben a kormánypárti képviselőcsoport szerdáig készíti el javaslatát.

A tájékoztatón a fideszes Rogán Antal megjegyezte, akkor van mód az eva érdemi kivezetésére, ha ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadó (szja) keretén belül megteremtik az átalányadózás körének lehetőségeit. Példaként azt mondta, ebben az esetben meg kellene lépni azt, hogy az szja-n belül az átalányérvényesítés határa 15 millió forintos éves bevételről 25 millióra emelkedjen. Lázár János úgy fogalmazott, az több képviselőtársa részéről is nehezen támogatható, hogy egyik napról a másikra - kompenzáció nélkül - megszűnjön az eva.

Az önkormányzatok adókivetési szabadságának kérdésével kapcsolatban Lázár János kifejtette: a kormány - idézte Orbán Viktor szavait - nem tudja támogatni, hogy a vállalkozások helyi adóterhei növekedjenek, mert az rontaná az ország versenyképességét. Arra viszont még nyitott a kabinet - folytatta -, hogy áttekintse, a magánszemélyek helyi adóterhei esetében milyen átalakításra van lehetőség. A frakció ezzel kapcsolatos javaslatát - a korábbi visszavonása után - ugyancsak szerdáig kell elkészítenie Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak. Lázár szerint ennek keretében felülvizsgálhatnak bizonyos adónemeket, példaként említette a termőföldhasználat bevonását a helyi adók körébe.

kivezet megszüntet Lázár emel eva
Kapcsolódó cikkek