Magyar gazdaság

Matolcsy bejelentett - A rossz és rosszabb között választhattak a szakszervezetek

Megállapodást kötött az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

A munkavállalói érdekképviseletek hangoztatták: a kormány ígéretet tett arra, hogy a nyitott kérdéseket a hatályba léptető és az átmeneti rendelkezések között szabályozzák, illetve csak a "rossz és a még rosszabb" közül választhattak.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke elmondta: tisztességes megállapodást kötöttek a munkavállalók és a kormány képviselőivel, ami minden szempontból összhangban van a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az munkaügyi szabályozásaival egyaránt. Komoly erőfeszítésekre és kompromisszumokra volt szükség minden oldalról ahhoz, hogy ezt az eredményt végül elérhessük.

A szakszervezetek számára is előnyös a mostani megegyezés, hiszen olyan módosításokat tartalmaz, melyek egyértelműen partnerséget jelentenek a munkaadók, a munkavállalók és a kormányzati szervek között, és garantálják a szakszervezeti autonómia megmaradását - mondta el véleményét az egyeztetések eredményéről Rolek Ferenc.

munkavállaló szakszervezet munkáltató rolek ferenc MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek