Magyar gazdaság

Bokros Lajos a gazdaságpolitika tökéletes csődjéről

A magyar gazdaságpolitika tökéletes csődje és hiteltelensége miatt már januárban el kellene fogadni az IMF fő szakmai követelményeit – figyelmeztet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Középeurópai Egyetem tanára a Figyelőnek adott interjújában.

„Azt gondolom, hogy tragédia lenne, ha nem jönne létre a megállapodás. Magyarország gazdasági helyzete mindenképpen igényli azt, hogy az IMF-fel megállapodást kössünk. A magyar kormány gazdaságpolitikájának a tökéletes csődje és teljes hiteltelensége azt teszi nemzeti érdekünkké, hogy kölcsönvegyünk a Valutaalap és az hitelességéből” – mondta Bokros Lajos.

A volt pénzügyminiszter szerint napok alatt meg lehet állapodni, ha mindkét fél részéről megvan hozzá a politikai szándék. „A 2008. októberi események során négy nap alatt, a hosszú magyarországi ünnep idején, amikor a pénzintézetek zárva voltak, még az aláírást megelőzően ki lehetett alakítani azokat a legfontosabb szakmai kereteket, amelyeknek a bejelentése a piacokat megnyugtatta. Most is erre van szükség. A fő szakmai követelményeket január során el kell fogadni, és be kell jelenteni, hogy a piacok ismét bízzanak a magyar államháztartás finanszírozhatóságában, és készek is legyenek ahhoz hozzájárulni” – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy mit kérhet a hitelért cserébe az IMF azt mondta, „Ha megfigyeljük azt, hogy a korábbi időszakban az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap milyen kifogásokat emelt a magyar gazdaságpolitikával szemben, akkor szerintem levonhatjuk azt a következtetést, hogy mindenképpen szükség lesz a jegybanktörvény visszavonására. Ebben a formában ez nem lesz elfogadható a nemzetközi szervezeteknek. Helyre kell állítani a monetáris hatóság jogi értelemben vett szuverenitását”.

Kijelentette: ugyanide tartozik, hogy a jelenlegi kormány nem korlátozhatja a jövőbeni kormányok fiskális szuverenitását azzal, hogy kétharmados törvényben, úgynevezett sarkalatos törvényben rögzíti az adózás és a szociálpolitika alapvető irányait, mértékeit. Szerintem ez sem lesz tartható. Harmadikként pedig úgy vélem, arra lesz szükség, hogy lényegében új költségvetést csináljon a magyar parlament. Ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a jelenlegit vissza kell vonni”.

Lehet, hogy pótköltségvetés formájában, egyfajta arcmentő akció keretében változtatnak majd meg benne lényegében mindent. De egy biztos, hogy a jelenlegi költségvetés tarthatatlan, megalapozatlan. A 2,5 százalékos államháztartási hiányt csak pótlólagos megszorító intézkedésekkel lehet tartani – vélekedett.

IMF Bokros Lajos költségvetés gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek