Magyar gazdaság

A kormány tárgyalja, mit válaszoljon az EU-nak

Tárgyalja a kormány az Európai Bizottság által vitatott jogszabályok ügyében a testületnek szóló válaszlevél tartalmát - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI érdeklődésére.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy még ezen a héten megszületik az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákra a hivatalos válasz mind a jegybanktörvénnyel, mind a bírók nyugdíjazásával, mind pedig az adatvédelmi biztossal kapcsolatban.

Az MTI azon kérdésére, hogy megszületett-e a válaszlevél, elküldte-e már a kormány Brüsszelnek, és mit lehet tudni annak tartalmáról, a kormányszóvivői iroda pénteken azt válaszolta: "a három vitatott jogszabály ügyében az Európai Bizottságnak küldendő válaszlevél tartalmát a magyar kormány tárgyalja. Hazánk a megadott határidőig válaszolni fog".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke január közepén Strasbourgban jelentette be, hogy a testület három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak - közölte akkor Barroso.

Európai Bizottság válasz kormány kormányszóvivő jogszabályok
Kapcsolódó cikkek