Magyar gazdaság

Juncker görögügyi EU-biztost állítana

A Görögországnak szánt második segélycsomagról szóló megegyezés létrejötte után Jean-Claude Juncker, az euróövezet vezetője azt javasolja, hogy az Európai Bizottság nevezzen ki a görög ügyekben illetékes biztost.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint az EU görög ügyekkel foglalkozó majdani biztosa segítséget nyújtana a görög gazdasági struktúra kiépítéséhez - idézte az FTD Juncker nyilatkozatát.  "Kell, hogy valaki segítséget kínáljon fel és előre gondolkodjék a görög gazdaságpolitikában" - fogalmazott. "Nem elegendő ugyanis, hogy havonta egyszer az eurózóna pénzügyminiszterei ezzel foglalkoznak".

Juncker javaslatának semmi köze a takarékossági biztos ötletéhez. Az erre vonatkozó korábbi német kezdeményezés felháborodást váltott ki Görögországban és bírálatot más eurótagországokban, mert a politikusok szerint ezzel gyámság alá vették volna Athént. Ugyanakkor Juncker nem akarta megbecsülni, hogy az euró mentőöv összege végül is mekkora lesz. "Az eurócsoport főnökeként megtanultam, hogy néha az ember tartsa a száját, még akkor is, ha ez nehezen összeegyeztethető a természetemmel" – fogalmazott.

Görögország közben elkezdte a takarékossági csomag megvalósítását. A kormány kedden jóváhagyta a 751 eurós 22 százalékos csökkentését. Ezzel párhuzamosan a parlament 3,2 milliárd összegben hagyott jóvá megkurtításokat A törvényhozók a hét  folyamán a takarékossági csomag további részeiről döntenek. "A hajót a refinanszírozás biztos kikötőjébe kell irányítanunk" - hangoztatta Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter. 

görög Juncker EU-biztos Görögország
Kapcsolódó cikkek