Magyar gazdaság

A Neue Zürcher az éhségmenetről és az éhezőkről ír

A német sajtó részletesen beszámolt Orbán Viktor csütörtöki bajorországi látogatásáról, a The Economist a magyar politikai helyzetet elemezte.

A Die Welt című német konzervatív lap Orbán Viktor: a CSU vitatott barátja címmel számolt be a miniszterelnök munkalátogatásáról. A lapban megjelent írás szerint a bajor kormány "fokozza a nyomást" a magyar kormányfőre a BayernLB bajor tartományi bank magyarországi érdekeltségének, az MKB-nak a veszteségei miatt. Mint írják, Horst Seehofer bajor miniszterelnök mellett Markus Söder pénzügyminiszter is előhozta az Orbánnal folytatott megbeszélésen az ügyet.

Az ARD országos közszolgálati televízió Tagesthemen című híradójában Tiltakozások Magyarországon címmel közölt beszámolót Orbán müncheni látogatásával összefüggésben. A mindenekelőtt a magyarországi politikai helyzettel foglalkozó tudósítást felvezető szövegében a műsorvezető megjegyezte: Orbán "szívesen" sorakozik fel uniós kollegáival, hiszen Magyarország az EU tagja, maga Orbán viszont olyan az uniós kormányfők sorában, mintha "idegen test" lenne egy szervezetben.

A Velencei Bizottság kifejtette véleményét a magyarországi alkotmányos változásokról, és e vélemény elítélő - áll a The Economist pénteki elemzésében, amely Magyarország esetében azért is jelentőséggel bír, mert megállapításai bekerülnek az uniós jogszabályok magyarországi betartásáról kialakítandó brüsszeli értékelésbe. Magyarország "20 milliárd eurós" készenléti hitelt szeretne kapni az IMF-től, de ezt "az EU-nak is alá kell írnia", Thornbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára pedig "szoros kapcsolatban áll" José Manuel Barroso EU-bizottsági elnökkel - vélte a lap, majd visszautalt Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i "izzó hangvételű" beszédére. A The Economist szerint ugyanakkor Orbán Viktor és kormánya a színfalak mögött engedékenyebb, és más hangon szól "a lojális tömegekhez", mint a brüsszeli "öltönyös emberekhez".

A svájci Neue Zürcher Zeitung belföldi kiadása a februári éhségmenetről közölt riportot. A tekintélyes liberális-konzervatív napilap tudósítója beszámolt a menet kiindulópontja, Miskolc nehézipari múltjáról és jelenlegi helyzetéről. "Azt hallani" - írta Charles E. Ritterband - , hogy a pangó iparváros 2010 októberében megválasztott új polgármestere, a fideszes Kriza Ákos "nem sokat mozdított a dolgokon". Hozzátette: a polgármester pénzügyi mozgástere a magyarországi "centralizmusra" tekintettel csekély. "Hogy a városban uralkodó kritikus helyzetre - a szegénységre, munkanélküliségre, sőt reménytelenségre, egyes esetekben éhezésre - felhívja a figyelmet, a 2010 márciusa óta munkanélküli Tóth Imre Miklós szokatlan kezdeményezést indított" - írta lap, és ismertette az éhségmenetet.

külföldi lapok Orbán Viktor bajor kormány velencei bizottság kritika éhségmenet
Kapcsolódó cikkek