Magyar gazdaság

Cséfalvay: Elhárulhatnak az akadályok az IMF-tárgyalások elől

Cséfalvay Zoltán bízik a Széll Kálmán száz százalékos teljesülésének eredményeiben és hangsúlyozza: a kormány érdekelt a mielőbbi IMF-megállapodásban. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Figyelőnek elmondta: további adóemelésekkel nem számolnak.

A piac folyamatosan áraz, ezelőtt két hónappal azt, hogy létrejön egy IMF-hitelkeret. A kormány álláspontja változatlan: érdekeltek vagyunk a mielőbbi megállapodásban. A tárgyalások megindulásához az EU által felvetett problémák tisztázása szükséges. Úgy látom, ezek nagy része rendeződik, és elhárulnak az akadályok a tárgyalások elől – mondta Cséfalvay Zoltán a Figyelő kérdésére, miszerint még mindig nem világos, mikorra várható megállapodás a Valutaalappal.

Hozzátette: azt a három kötelezettségszegési eljárást, amelyeket ellenünk indítottak. Ezek közül az EU-val kapcsolatos viták, úgy gondolom, rendeződtek, a központi bank függetlenségét érintő – szerintem a legfontosabb – kérdés pedig várhatóan április elején nyugvópontra jut.

Cséfalvay Zoltán elmondta: ha a Széll Kálmán-terv 100 százalékban teljesül, akkor gyakorlatilag össze is jöhet a megtakarítandó összeg, 550 milliárdra van tervezve, most 465-nél tartunk. Mindehhez azért hozzátenném, hogy nem akkora tételről van szó, amekkorát ne lehetne kényelmesen megtakarítani a büdzséből.

Arra a kérdésre, hogy mindez további adóemelést jelent-e, az államtitkár nemmel felelt. Mint mondta, nap mint nap tapasztalja, hogy elég sok olyan állami intézmény van, amelyet hatékonyabb forrásfelhasználásra lehetne ösztönözni.

Mivel akarja kompenzálni a kormány a különadók megszűnéséből eredő bevételkiesést? – tette fel a kérdést a lap. Cséfalvay szerint itt az alapvető kérdés a 2013-as gazdasági bővülés. A hiány reális megbecsléséhez meg kell várni az idei első és második negyedéves növekedési adatot. Az európai prognózisok többsége azzal számol, hogy ez évben az első negyedévekben lanyha, majd egyre élénkülő bővüléssel lehet kalkulálni. Őszre, a költségvetés tervezésének idejére már viszonylag tiszta képet kaphatunk a növekedési kilátásokról.

Cséfalvay IMF Széll Kálmán Terv megállapodás adóemelés
Kapcsolódó cikkek