Magyar gazdaság

Egy kis ország, ahol lemásolják az EKB pénzpumpáját

A dán jegybank eurómilliárdokkal akarja elárasztani a bankszektort. E tekintetben az Európai Központi Bankot tartja a maga számára mintaképnek. A dán pénzintézetek pedig sóvárgón várják a friss pénzt, a pénzpumpából pedig vélhetően a dán állam is profitál majd - írja a Financial Times Deutschland (FTD) keddi számában.

Az ötlet Frankfurtból érkezett Koppenhágába: a dán jegybank az ország bankjainak egy hároméves tender keretében, 0,7 százalékos fix kamatláb mellett korlátlanul akar dán koronát rendelkezésre bocsájtani.

Az FTD emlékeztet arra, hogy az Európai Központi Bank egy ilyen művelet révén több mint 1000 milliárd eurót pumpált a bankokba. A szakértők azt várják, hogy a kereken 120 dán pénzintézet március 301-án több mint 116 milliárd koronát (15,6 milliárd euró) akar majd igénybe venni.

Az FTD szerint a dán jegybanknak az a célja, hogy likviditást biztosítson az ország válsággal küszködő bankszektorának, amelyet mindenekelőtt refinanszírozási gondok gyötörnek. Ezenkívül a pénzintézetek vélhetően arra használják majd fel a pénzt, hogy visszafizessék az állami segélyeket, illetve azt hiteleken keresztül a dán gazdaságba juttassák.

A dán pénzintézetek jelenleg még 150 milliárd korona összegben tartoznak az államnak segélyek miatt. Az összeget a következő évig kell visszafizetni. Ám kételyek is felmerülnek: Klaus Rasmussen, a dán ipari szövetség vezető közgazdásza szerint ugyanis mindaddig, amíg a bankoknak problémáik vannak a jövőbeni tőkeelőírások miatt, minden pénzt, amit a központi banktól kapnak majd, államkötvényekben fogják elhelyezni.

EKB Európa pénzpumpa dénia euró jegybank
Kapcsolódó cikkek