Magyar gazdaság

Káosz uralkodhat el Európában a görögök miatt

90 százalékos valószínűséggel egy hónap múlva megint választások lesznek Görögországban. A néhány nappal ezelőtti voksolás eredménye ugyanis alkalmatlanná teszi a nagy bajban lévő országot, arra, hogy kezelni tudja a kihívásokat.

Csak újabb rendkívüli választások eredményezhetnek olyan erőviszonyokat, amelyek nyomán erős kormány alakulhatna – mondja az egyik legbefolyásosabb athéni politikai-gazdasági agytröszt, az Institute for International Economic Relations igazgatója, Charalambos Tsardanidis.

Az alapblog.hu-nak adott interjúban azt is hozzáteszi, hogy geopolitikai okokból sorsdöntő, hogy a Nyugat ne engedje el a görögök „kezét”, nem hagyhatja, hogy kiessenek az euróövezetből, és a végén káosz uralkodjon el nemcsak Görögországban, de vélhetőleg egy sor más európai országban is.

A görögök többsége továbbra is kitart az euró mellett. A nyugati világ ugyanakkor a lehető legstabilabb unió- és euróbarát kormányzást, az Unióval kötött paktum teljes, de kevésbé erőltetett, inkább lassított ütemben zajló megvalósítását várná el Görögországtól. Ez nem csekély valószínűséggel megvalósulhat, mégpedig – az interjúalany szerint – a június 17-én sorra kerülő újabb választások nyomán. Addig minden kül -, és belföldi propagandaeszköz bevetésével megpróbálják megértetni a görögök többségével, hogy a most kiemelkedően szerepelt radikális baloldal, pláne a szintén megerősödött szélsőjobboldal mélységesen mély szakadékba taszíthatja az országot, és közvetetten szinte egész Európát.

A radikális baloldal hívei egyébként Oroszország nagyvonalú támogatásában bíznak, feltételezik, hogy Görögországot az oroszok fogják a végén megmenteni. Valójában Görögország számára az egyedüli reális alternatíva az, hogy az euróövezetben maradás fejében egy hónap alatt megalakul egy igazán Európa-barát nemzeti-liberális politikai tömb, magában foglalva a mérsékelt jobb- és baloldalt.

választás Görögország szétesés gazdaság
Kapcsolódó cikkek