Magyar gazdaság

Londoni elemzők: Az IMF-tárgyalással Magyarország lett a sztár

Idei mélypontjára, az év eleje óta először 500 bázispont alá csökkent szerdára a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének kilátása továbbra is kedvező hatással van a magyar befektetési termékek piacára.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services adatai szerint az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a szerdai londoni jegyzést 493 bázispontos középárfolyamon kezdték. Ez jelentős, 20 bázispontos esés az előző záróértékhez képest.

A Markit szerdai kimutatása szerint egy hét alatt 75 bázisponttal lettek olcsóbbak az ötéves magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-kontraktusai.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó térségi elemzőstábja befektetőknek összeállított helyzetértékelésében úgy fogalmazott: a közép-kelet-európai országcsoportban a CDS- és egyéb kockázati árazások javulása szempontjából Magyarország lett a "sztárszereplő", miután az Európai Bizottság döntése nyomán reális kilátássá vált az új finanszírozási programról szóló IMF/EU-tárgyalások megkezdése.

A ház szerint a brüsszeli döntés volt "a múlt hét nagy sztorija" a térségi piacokon, és a fejlemény piaci utórezgései várhatóan még eltartanak egy ideig.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői közölték, hogy a ház által vezetett kormánykötvény-index felzárkózó piaci modellportfoliójában - GBI-EM Model Portfolio - Magyarország volt a heti éllovas: a forint 5,2 százalékot erősödött egy hét alatt, a modellportfolión belüli GBI-EM GD (Global Diversified) Hungary kormánykötvény-részindex hozama pedig 85 bázisponttal csökkent.

Markit csődkockázat IMF felár CDS
Kapcsolódó cikkek