Magyar gazdaság

Még a nyári szünet előtt dönthetnek az új adócsomagról

Még ma lehet benyújtani az észrevételeket ahhoz a pénteken megjelent javaslatcsomaghoz, amellyel a Nemzetgazdasági Minisztérium írna át több adójogszabályt.

A tervezetet várhatóan még a tavaszi ülésszak folyamán el szeretnék fogadtatni a kormánnyal és a parlamenttel, hiszen több rendelkezése már idén szeptembertől hatályos lenne. A csomag egyebek mellett eltörölné a végkielégítések 98 százalékos különadóját, és több lehetőséget kínál a bankadó csökkentésére is. Változnának az átlagbér felett keresőkre vonatkozó szabályok is. Az eddig érvényben lévő büntetőadós megoldás helyett egységes, 20,32 százalékos adókulccsal adóznának azok a magánszemélyek, akik az átlagbér felett keresnek, de ezt nem jelezték idejében munkaadójuknak.

Jelenleg az szja-szabályok szerint csak a 2 424 000 forint feletti jövedelemre kell alkalmazni a 27 százalékos adóalap-kiegészítést, azaz a szuperbruttósítást. Ezt a számítást jellemzően az adóévet követően, a személyi jövedelemadóról szóló bevallás benyújtásakor lehet teljesen biztosan elvégezni.

A mostani tervezet szerint annak a magánszemélynek kell kérnie a szuperbruttósítás alkalmazását, akinek az a jövedelme, amelyre nem kérte a szuperbruttósítást, már meghaladta a 2 424 000 forintot.
Az új szabály az egy munkáltatótól kizárólag munkaviszonyból származó jövedelmet szerző magánszemélyekre nem vonatkozik, így nekik ilyen adóelőleg‑nyilatkozatot nem is kell tenniük.

Az adócsomagban szerepel az a módosítási javaslat is, amely szerint a korhatár előtti nyugdíjasok egészségügyi ellátásának sem lesz feltétele a havi 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése. A javaslatcsomag lehetőséget adna a bankadó mérséklésére, ha a pénzintézetek hajlandók bizonyos szegmensekben tartani hitelezési szintjüket. Az egyik ösztönző szerint levonható lenne a bankadó alapjából a kkv-szektornak nyújtott hitel, ha a bank 2012. szeptember 30-ai kkv-hitelállománya meghaladja az egy évvel korábbi kihelyezés 95 százalékát. A magánszemélyeknek folyósított la­káshitelekkel is mérsékelhetik adójuk alapját a bankok, és leírhatóvá válna az uniós pályázatokhoz az önerő kiegészítéseként nyújtott kölcsön is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek