Magyar gazdaság

Tárgyalásba kezdett a Bankszövetség és az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy hogyan lehetne a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő olyan adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből, közölte kedd este a gazdasági tárca. Az Equilor elemzői szerint negatív hír a bankok számára, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a kormányzat igyekszik rájuk terhelni az új (tranzakciós) adót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyalásokat folytat a Bankszövetséggel az új pénzügyi tranzakciós adóról – írják elemzésükben az Equilor elemzői.

A kormány „szilárd elhatározása, hogy az idei év végével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat, így a kiskereskedelmet, a telekommunikációs szektort, illetve az energiaszektort terhelő különadókat, és a lehetőségek függvényében megkezdi a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó fokozatos kivezetését” – közölte kedd este az NGM.

A gazdasági tárca szerint a folyamat első lépéseként 2012. december 31-ével megszűnik a biztosítóintézetek különadó-fizetési kötelezettsége, a hitelintézetek pedig a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében a jövő évtől már legfeljebb csak a jelenlegi adómérték felét fogják fizetni.

„Ezzel egyidejűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy hogyan lehetne a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő olyan adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből” – írja az NGM.

Hozzáteszik, a Széll Kálmán Terv 2.0 keretében bevezetésre javasolt adónemek illeszkednek a Kormány azon elképzeléséhez, hogy az adórendszer súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú adókra helyeződjön át.

Az Equilor elemzői hangsúlyozzák, a kormányzat a korábbi tervekkel ellentétben a bankokra és nem az ügyfelekre terhelné a tranzakciós adót. „Az egyelőre kérdéses, hogy a bankok ezt milyen mértékben háríthatnák az ügyfelekre, ez még későbbi jogi szabályozás alapján dőlne el” – teszik hozzá.

Negatív hír a bankok számára, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a kormányzat igyekszik rájuk terhelni az új adót. A Széll Kálmán terv 2 alapján 130 és 228 milliárd forint közötti összegre számít a kormányzat a tranzakciós adóból, míg a bankadó 180 milliárd forintról 90 milliárd forintra csökken, mutatnak rá.

NGM tranzakciós adó bankok új adó
Kapcsolódó cikkek