Magyar gazdaság

A Nemzetközi Pénzügyi Szövetség kissé aggódik

A világgazdaság számára jelenleg az euróövezetben kirobbant állami adósságválság jelenti a legnagyobb fenyegetést, ám az Egyesült Államok is kockázatot jelent. Ez tűnik ki abból az értékelésből, amely a nemzetközi pénzügyi szövetség, az Institute of International Finance (IIF) készített.

Philip Suttle, az IIF ügyvezető-helyettese, egyszersmind vezető közgazdásza erre az évre a világgazdaság háromszázalékos növekedését várta, ám szerinte figyelembe kell venni, hogy e növekedés a rendkívül laza pénzpolitikának és a szokatlanul alacsony kamatoknak köszönhető.  És miközben a bankszövetség prognózisai szerint az amerikai gazdaság 2,4 százalékkal fog növekedni, az eurótérség gazdasági teljesítménye várakozásuk szerint 0,2 százalékkal csökken.

A politikai döntéshozók súlyos kihívások előtt állnak - így Suttle. A mennyiségi könnyítés pedig spekulációs buborékok kialakulásához vezethet a még meglévő, biztosnak számító pénzpiacokon is - idézi a tanulmányt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A bankszövetség számára további konjunkturális kockázatot jelentenek a felügyelő hatóságok szigorúbb előírásai a bankok részére."Korlátoznunk kell, nem pedig előmozdítanunk a kockázat leépítését" – hangoztatta a szervezet vezetője. Az alapvető problémát a növekedés gyengesége jelenti Olaszországban vagy Spanyolországban, ahol a 6 százalékos államkötvényhozamok nem tarthatóak a gazdaság gyengélkedése mellett.

Az IIF az Egyesült Államokra is aggodalommal tekint. Suttle szerint a magas költségvetési deficitet még mindig gondot jelent és amennyiben hatályba lépnének a tavaly a republikánusok és a demokraták által megtervezett, mintegy 600 milliárd dollárra rúgó kiadáscsökkentések, valamint az adókönnyítéseket a tervezett módon eltörlik, az jelentősen megterhelheti a világgazdaságot.

Institute of International Finance IIF
Kapcsolódó cikkek