Magyar gazdaság

Londoni elemzők: 3 százaléknál is nagyobbat zuhanhat a magyar gazdaság

"Hosszú árnyékot vet" az euróövezeti válság a közép-kelet-európai gazdaságok kilátásaira, és a térségen belül Magyarország - a többi nyitott közép-európai gazdasággal együtt - a legérzékenyebbek közé tartozik - állapították meg keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaság-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics befektetők számára összeállított új áttekintésében kiemeli, hogy a közép-kelet-európai térség legtöbb országa már érzi a gyengülő exportkereslet hatásait, és a nagyon nyitott régiós országok máris recesszióban vannak.

A cég elemzői szerint "szinte lehetetlen kiszámolni", hogy ha az euróövezet jelenlegi formájában megszűnik - ami a Capital Economics előrejelzéseiben szerepel -, annak pontosan milyen gazdasági és pénzügyi hatásai lennének a felzárkózó Európára. A ház saját becslései szerint ugyanakkor még a rendezett körülmények közepette lezajló eurófelbomlás is 2-3 százalékkal visszavetné a térség legtöbb országának hazai össztermékét (GDP).

A Capital Economics központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy Görögország még az idén távozik az euróövezetből, és jövőre valószínűleg követi Portugália, esetleg Írország is.

A cég keddi londoni elemzése szerint a közép-kelet-európai térségben az ezzel járó felfordulást "kevés gazdaság úszná meg", de a legveszélyeztetettebbek közé tartozna Magyarország, Románia és Bulgária - mert ezekben az országokban a legmagasabbak a banki kockázatok -, valamint Csehország, a cseh gazdaság rendkívül nyitott jellege miatt.

A Capital Economics közgazdászai szerint Magyarországon - csakúgy, mint Közép-Európa többi gazdaságában - a feldolgozószektor mélyen integrálódott a nyugat-európai gyáripar beszállító hálózatába, és ezért az exportvezérelt szektorokat súlyosan fogja érinteni, hogy az euróövezet az idén visszasüllyed a recesszióba.

A termelésbe álló magyarországi autógyárak lendületet adnak majd az exportnak, ám a Capital Economics londoni szakértőinek véleménye szerint ez sem tudja megakadályozni a magyar ipari szektor idei recesszióját.

A ház szerint azonban a magyar gazdaságra sokkal nagyobb kockázatot jelent az euróövezet esetleges szabályozatlan felbomlásának pénzügyi "járványa", a magyar bankok ugyanis erőteljesen függnek a nyugat-európai anyabankok finanszírozásától.

A cég elemzői ugyanakkor közölték: központi forgatókönyvük az, hogy a Magyarországon aktív tulajdonos bankok fokozatos mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési, "deleveraging" - politikát folytatnak, ami elhúzódó hitelszűkösséget okoz, és ez visszafogja a hazai keresletet.

Ennek alapján a Capital Economics közgazdászai azt jósolják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 1,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

A cég becslése szerint azonban a tulajdonos bankok esetleges "hirtelen, robbanásszerű" tőkekivonása 3 százaléknál nagyobb GDP-visszaesést is okozhat a magyar gazdaságban.

A citybeli elemzői közösségben most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az évet recesszióban tölti.

Legutóbbi, idei második átfogó térségi előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1,0 százalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósolt; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői ugyanakkor az idei első negyedévi magyar GDP-adatok ismertetése után közölték, hogy 2012-re szóló átlagos magyarországi GDP-előrejelzésüket 1,5 százalékos visszaesésre rontották. A cég addig 0,5 százalékos idei GDP-mínusszal számolt a magyar gazdaságban.

GDP hitelezés Magyarország növekedés visszaesés eurózóna szétesés bankok eruóválság előrejelzés
Kapcsolódó cikkek