Magyar gazdaság

Nem indulnak be a beruházások

A jövő évi növekedést a Széll Kálmán Terv 2.0 több csatornán keresztül is negatív irányban befolyásolja – vélik a jegybank elemzői

Míg márciusban még szerény, 0,1 százalékos GDP-növekedést jelzett előre 2012-re a jegybank elemzőgárdája, addig júniusban már 0,8 százalékos zsugorodást valószínűsít – derül ki a csütörtökön közzétett inflációs jelentésből. A növekedés szempontjából kulcsfontosságú beruházásokra márciusban még „mindössze” 1,4 százalékos éves mínuszt valószínűsítettek a szakemberek, júniusban azonban mínusz 4,1 százalékra módosult a prognózis, a jövő évi pedig 1,8 százalékról 0-ra csökkent. Ebben szerepet játszott az első negyedévi statisztika, mely év/év alapon 8,6 százalékos visszaesést mutat.

A Széll Kálmán Terv 2.0 több csatornán keresztül érinti a növekedést – írják az MNB elemzői. Alapesetben – változatlan kockázati felár mellett – a bő 2 százalékkal csökkenhet hosszú távon az intézkedések következtében. Az állam által támasztott kereslet zsugorodik, az emelkedő miatt a reálbérek lassabban nőnek, a fogyasztás pedig visszaesik.

Az új adók a vállalatok és a bankok nyereségét egyaránt megkurtítják, ami a beruházások és így a foglalkoztatás bővülési ütemét egyaránt tovább lassítja. Az MNB friss GDP-prognózisa összhangban van a piaci előrejelzésekkel, a Reuters által megkérdezett elemzők prognózisainak átlaga is –0,8 százalék.

Az államháztartás kilátásai ugyanakkor egyértelműen javultak március óta a jegybank szerint: bár a 2013-as költségvetési törvényben kitűzött 2,2 százalékos hiánycélt a tartalékok törlésével sem tartják elérhetőnek az elemzők, de úgy vélik, hogy a GDP-arányos deficit még a tartalékok megtartása mellett is bőven a 3 százalékos maastrichti kritérium alatt maradhat.

Az adóemelések után elérhető a jegybanki cél

A nyersanyagárak csökkenése miatt a külső nyomás mérséklődik, a keresletre érzékeny szolgáltatások és cikkek ára alig változik, az új kormányzati intézkedések pedig inkább emelik az árszintet. Mindezek eredőjeként az MNB az idén 5,3 százalékos, jövőre 3,5 százalékos átlagos inflációt valószínűsít, az adóemelések hatásának kifutása után a 3 százalékos jegybanki célszint is elérhető közelségbe kerül. Az in­direkt adóhatástól szűrt infláció 2012-ben és 2013-ban is 2,4 százalékos lehet a jegybanki előrejelzés szerint.


GDP Széll Kálmán Terv MNB beruházás
Kapcsolódó cikkek