Magyar gazdaság

Roubini: "visszatért a róka a tyúkudvarba"

A költségvetési hiánycélok két évvel történő kitolását szeretné elérni a trojkánál az új görög kormány, közölte a Reuters. Athénnak így 2014 helyett 2016-ra kellene a GDP 2,1 százalékára csökkentenie államháztartási hiányát a tavalyi 9,3 százalékról.

A kabinet egy helyett két évig adna támogatást a munkanélkülieknek, és limitálná a közszférából elbocsátandók számát is. A Eurogroup lapzártánk után véget ért találkozóján közben valószínűleg éppen a kormányváltás miatt félbemaradt megszorító intézkedések végrehajtására szólította fel Athént. A miniszteri székeket a győztes jobboldali Új Demokrácia politikusai, valamint párton kívüli technokraták kaphatják. A miniszterelnök Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezére, a pénzügyminiszter Vassziliosz Rapanosz közgazdászprofesszor lett.

A 2004 és 2009 között már kormányzó konzervatívok hatalomra kerülését kétkedéssel fogadták a szakértők: „Megint a róka lett az őr a tyúkudvarban. Az Új Demokrácia, amely legutóbb a 15 százalékának megfelelő hiányt halmozott fel, visszatért” – írta Twitter-üzenetében Nouriel Roubini amerikai közgazdász.

Görögország athén Roubini
Kapcsolódó cikkek