Magyar gazdaság

Már a frankra se vágynak a franciák - közelebb a német szigorhoz

Ha az euróválság kapcsán egy német bírálta a görögök reformkészségét, kevés rokonszenvre talált Franciaországban. Ám minél tovább tart a válság, annál több francia veszíti el a türelmét Görögországgal szemben – derül ki egy friss felmérésből.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet június végi felmérése szerint a megkérdezett franciáknak már csak 47 százaléka pártolja az európai pénzátutalásokat Görögország részére. Egy évvel ezelőtt ez az arány még 59 százalék volt. Jérome Fourquet, a FAZ-nak nyilatkozva kifejtette: a franciák ugyan továbbra is ambivalens magatartást tanúsítanak, ami részben a spanyol és olasz véleményekre hajaz, de egyre többen értenek egyet a németek szigorúbb álláspontjával. A szakértők szerint ebben közrejátszhat az, hogy bár a franciák karakterben inkább a görögökhöz állnak közel, az állam jelentette növekvő teher miatt változik az álláspontjuk, főleg, amikor adóemeléssel néznek szembe.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a franciák 60 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy országa is olyan válságba kerül, mint maga Görögország. A franciák 85 százaléka a pénzalapokból Görögországnak átutalt összegeket is elveszettnek tartja. A FAZ szerint a franciák kétharmada azt tartja, hogy Görögországnak ott kell hagynia az euróövezetet, tavaly novemberben ez az arány még háromnegyed volt. Ugyanakkor már csak a franciák 26 százaléka támogatja a visszatérést a frankhoz, tavaly szeptemberben ez az arány még 37 százalék volt.

Még a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen is visszafogta a frankhoz való visszatéréssel kapcsolatos felhívásait, a közvélemény szerint az euró elhagyása ugrás lenne az ismeretlenbe, így érthető a vonakodás a nemzeti valuták újbóli bevezetése kapcsán.

A franciák egyébként tartják a hagyományosan protekcionistább nézeteiket: a megkérdezettek 80 százaléka azt szeretné, ha vámokkal védenék az uniós piacot a harmadik országokkal szemben, miközben a németeknél ugyanezt csak a lakosság 50 százaléka gondolja. A franciák több mint kétharmada az eurózóna szétesésével számol.

Németország Frank franciák Francia
Kapcsolódó cikkek