Magyar gazdaság

Grexit után Brexit? A Nomura a brit EU-kilépés esélyeit vizsgálja

Nőtt a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia esetleg kilép az EU-ből –véli Japán legnagyobb befektetési bankja, a Nomura.

A pénzintézet kiszivárgott elemzése szerint, ha London nem kap engedményeket az EU-tól, akkor egy esetleges népszavazáson a többség a kilépés mellett voksolhat. A Nomura már válságszcenáriót is készít a brit kilépés, a Brexit bekövetkeztére.  

A kormányzó Konzervatív Párt képviselőinek egy jelentős része ugyanis azt sürgeti, hogy népszavazást írjanak ki a brit EU-tagságról. A honatyák arra ösztökélik David Cameron kormányfőt, hogy tárgyalja újra az eurózónán kívüli Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit a többi uniós tagállammal, miután az eurózóna további integrációja miatt felmerülhet az EU alapszerződésének módosítása is. Májusban Peter Mandelson korábbi kereskedelmi EU-biztos vetette fel a népszavazás lehetőségét.

Júliusban David Cameron brit kormányfő azt mondta, hogy „teljes mértékben tisztelhető” az az álláspont, amely népszavazás kiírását sürgeti a brit EU-tagságról.

Egy júliusi közvélemény-kutatás szerint csupán a britek 15 százaléka szavazna arra, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja, míg 50 százalék a kilépés mellett voksolna, ha a többi tagállam elutasítja a brit tagság feltételeinek újratárgyalására vonatkozó londoni kérést.

A konzervatívok euroszkeptikus szárnya elsősorban azt szeretné elérni, hogy a brit pénzügyi szektorra ne vonatkozzanak az uniós előírások, illetve, hogy az uniós szociális joganyag, így például a heti munkaidő limitálására vonatkozó szabályok alól is kivétel, úgynevezett opt-outot kapjon London.

tagság Brexit EU brit kilépés
Kapcsolódó cikkek