Magyar gazdaság

Áfalevonás bérelt vagy lízingelt autónál - Pár turpisság

A szabályozás változásával idén lehetővé vált a személygépkocsik bérlésére vagy lízingjére háruló áfa levonására. E kedvező lehetőségnek azonban ára is van: adólevonás esetén ugyanis precíz kimutatást kell készíteni az érintett gépjárművek használatáról, míg levonási szándék nélkül erre nincs szükség – írja az RSM DTM.

Az áfatörvényben idén év elejétől megszűnt a személygépkocsi bérletére vagy lízingjére vonatkozó tételes áfalevonási tilalom. Vagyis ismét lehetővé vált a bérelt személygépkocsik utáni általános forgalmi (áfa) levonása. Ennek feltétele azonban annak igazolása, hogy a gépkocsi használata megfelel az általános követelménynek: annak, hogy a cég azt adóköteles tevékenysége érdekében használja.

A változás tehát előnyös ugyan a személygépkocsikat bérlők vagy lízingelők számára, ám a levonási lehetőség együtt jár az adminisztrációs kötelezettségek szaporodásával. Az utóbbi években ugyanis – több törvényi változás eredményeképpen – főszabály szerinti használat esetén minimálisra csökkentek a cégautókkal kapcsolatos adminisztrációs feladatok. Amennyiben az adott vállalkozás nem kívánja levonásba helyezni az áfát, és megfizeti a cégautóadót is, semmilyen nyilvántartást nem kell vezetnie arról, hogy az üzleti érdekű használat mellett esetleg megvalósul-e magáncélú használat is.

Áfalevonás esetén ezzel szemben dokumentálni kell a személygépkocsik használatát, hiszen csak így igazolható, hogy a gépkocsi bérletére adóköteles tevékenység végzése miatt került sor. Érdemes azonban arra is figyelmet fordítani, hogy a levonási jog akkor is megilleti az adóalanyokat, ha az adóköteles tevékenység mellett a későbbi használatok során valósul meg – akár rendszeresen, akár rendszertelenül – az adóköteles tevékenységen kívüli használat.

Ilyenkor két lehetőség merül fel: a cég vagy megtérítteti a magánhasználatot és kiszámlázza ennek áfás díját, vagy nem. Utóbbi ese tben azonban a gépkocsi ingyenes használata adóköteles szolgáltatásnyújtásnak minősül. Vagyis, ha igazolható, hogy a cég az autót adóköteles tevékenységéhez szerezte be, mindkét fenti megoldás esetén lehetőség van a bérleti díj áfájának levonására.

áfalevonás lízingelt autó áfatörvény bérelt autó
Kapcsolódó cikkek