Magyar gazdaság

Már nem kell rettegnünk az euróövezet szétesésétől - szerintük

A globális intézményi befektetői közösség tagjainak többsége már bízik abban, hogy sikerül egyben tartani az euróövezetet, és enyhült annak a kockázata is, hogy az euróválság pénzügyi járványa átterjed a közép- és kelet-európai bankrendszerekre.

A valutaunió adósságválsága azonban korántsem tekinthető megoldottnak, és a felzárkózó európai térség pénzügyi szektorait fenyegető kockázatok sem múltak el - e következtetésekre jutottak nagy londoni befektetési és elemzőházak legújabb felméréseik alapján.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays az intézményi ügyfelei körében elvégzett idei harmadik negyedéves véleményfelmérésének eredményeit ismertetve szerdán közölte, hogy a vizsgálatába bevont 425 globális befektetési társaság vezetőinek 52 százaléka már nem számít egyetlen euróövezeti tagállam eurótagságának megszűnésére sem a következő tizenkét hónapban.

A cég előző, második negyedéves felmérése még azt mutatta, hogy a globális intézményi befektetői körnek csak a 42 százaléka valószínűsítette az euróövezet egyben maradását egyévi távlatban.

A Barclays szerdán ismertetett új vizsgálata szerint az euróövezet részleges szétesésére számító 43 százalék szerint is csak Görögország távozik a valutaunióból, és mindössze 5 százalékuk tart több ország kilépésétől.

eurózóna szétesés euró euróövezet válság
Kapcsolódó cikkek