Magyar gazdaság

A műtárgyakra is vagyonadót vet ki Párizs

A francia nemzetgyűlés költségvetési bizottsága megszavazta, hogy ezentúl az 50 ezer eurónál drágább műtárgyakat is besorolják a szolidaritási vagyonadó által érintett körbe.

Az eredeti javaslat az értékhatárt még 5 ezer eurónál húzta volna meg, de több miniszter ellenállása miatt végül ezt a tízszeresére emelték. A szolidaritási vagyonadó a 800 ezer eurónál nagyobb vagyonokat érinti, sávosan emelkedő kulccsal.

Mint arról beszámoltunk, a jövő évi költségvetésben legalább 30 milliárd euró összegű hézagot kell megszűntetni, hogy a deficitcél elérhető legyen. François Hollande államfő már bejelentette, hogy ezt 10 milliárd euró összegű takarékossággal, valamint a magánháztartásokat és a vállalatokat sújtó 10-10 milliárd euró összegű adóemelésekkel kell elérni. Jean-Marc Ayrault kormányfő ugyanakkor A Financial Times által idézett televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a 2013-ra vonatkozó költségvetésben szereplő adóemelések "tíz adófizető közül kilencet nem sújtanak", a kormányfő megkíméli a kiskeresetűeket és a középosztályt. A miniszterelnök emellett kizárta az áfa, illetve a társadalombiztosítási hozzájárulás megemelését.

Ayrault továbbra is kitart az évi 1 millió euró feletti jövedelemre kivetendő 75 százalékos adókulcs mellett, amely szerint csak 2-3 000 állampolgárt érint majd és csak párszáz millió eurós bevételt jelent a költségvetés számára. Ugyanakkor hozzátette, hogy az adót csak két éven keresztül tartják fent és mértéke magába foglal más adónemeket is, így – a félelmek ellenére – a tényleges adókulcs nem emelkedik 75 százalék felé.

A kormányfő visszavágott azoknak, akik kritizálták az bevezetését, mert, mint mondta, személyesen ismer több érintettet, akik elhatárolják magukat a lapokban megjelent kijelentésektől. Mint ismert, Jean-Paul Agon, a L’Oréal vezérigazgatója a múlt héten azt mondta a Financial Timesnak, hogy az adó eredményeként gyakorlatilag képtelenség lesz a legnagyobb tehetségeket Franciaországban vonzani.

műtárgy vagyonadó Franciaország
Kapcsolódó cikkek