Magyar gazdaság

MKKSZ: szakmaiatlan és átgondolatlan a kormányzat döntése

Szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt a kormányzati bejelentést, amely szerint a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat, illetve a közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét.

Árva János az MTI-nek pénteken nyilatkozva elmondta, hogy a döntés következtében évente csaknem két százalékkal csökken a közszférában dolgozók létszáma, s ez idővel súlyos problémákat okozhat a szolgáltatások, ellátások színvonalában. Ezt az ügyet mindenképpen érdekegyeztetés elé kell vinni, mert a kérdés még nincs lezárva - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a döntést nem előzte meg semmilyen egyeztetés. Árva János szerint valóban meg kell szüntetni a párhuzamosságokat a közigazgatásban, de ezt nem előzték meg megfelelő hatásvizsgálatok, és nem készült el a másfél éve ígért állami feladatkataszter sem.

Árva János emlékeztetett arra, hogy a kormány álláspontja szerint a közigazgatásban még vannak betöltetlen státusok. Véleménye szerint ezért érthetetlen a kapkodás, hiszen előbb meg kellene szüntetni ezeket az üres státusokat. Folyamatosan növekednek a feladatok a közszférában és a közigazgatásban, ezért a lépés krónikus emberhiányt is okozhat - magyarázta.

A dolgozóinak létszáma 100-110 ezer, 60 százalékuk az államigazgatásban, 40 százalékuk pedig az önkormányzatoknál dolgozik - mondta Árva János. Szerinte a járási hivatalok létrehozásáról szóló törvényben "kódolva van, hogy sok embert leépíthetnek az önkormányzati köztisztviselők, illetve közszolgálati dolgozók közül". Az önkormányzatoknak kell eldönteniük, úgy is foglalkoztatnak-e embereket, hogy arra nem kapnak állami támogatást - jegyezte meg Árva János, hozzáfűzve, szerinte ezres nagyságrendű elbocsátások várhatók.

A szakszervezeti vezető számításai szerint körülbelül 11 ezren lehetnek azok, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt és a közszférában dolgozva megkapják a teljes fizetésüket és a teljes nyugdíjat is.

Árva János véleménye szerint a most bejelentett döntéssel "semmit sem fognak megoldani, sem a jó közigazgatást, sem a karcsúbb államot, csak annyit, hogy csökken azok száma, akiknek a feladatokat el kell látniuk".

A szakszervezeti vezető szerint ma a közigazgatásban nem 8, hanem 10-12 óra a napi munka, és ötödik éve nincs béremelés. Az érdekképviselet 20 százalékos emelést javasolt, sikertelenül. Az elmúlt csaknem öt évben 25 százalékos volt a reálkereset-csökkenés a közszférában - tette hozzá.

A mostani döntések a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsában, illetve az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban is terítékre kerülnek. Amíg lehet, tárgyalnak - mondta Árva János.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány bürokráciacsökkentő csomagról döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat. A közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét, egyes ágazatokban azonban, így az egészségügyben, "ez nem érvényesíthető" - mondta.

 

bér közigazgatás béremelés közszféra leépítés csomag költségvetés
Kapcsolódó cikkek