Magyarország már korábban is kérte és meg is kapta az uniós projektek társfinanszírozási szabályának enyhítését – közölte lapunk érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Matolcsy György a jövő évi közel 400 milliárd forintos költségvetési egyenlegjavító csomag bejelentésekor közölte, hogy a kormány 55 milliárd forintot úgy takarít meg a 2013-as büdzsében, hogy az eddigi 15 százalékról 5-re csökkenti az uniós projektek hazai társfinanszírozási arányát. Erre egy tavaly decemberben elfogadott uniós jogszabály ad lehetőséget azon uniós tagállamok számára, amelyek az elmúlt években hitelt vettek fel az EU-tól. Ezen országok „az Európai Bizottság felé benyújtott elszámolásokra kérhetik a hazai társfinanszírozás mértékének csökkentését” – közölte a szaktárca. Hazánkat így a 2008 végén megkötött EU-IMF-hitelmegállapodás feljogosítja a csökkentett hazai önrész alkalmazására.

Az uniós jogszabály értelmében a metódust visszamenőleges hatállyal már 2010 elejétől lehetett alkalmazni. A tárca most azt közölte lapunkkal, hogy „Magyarország a 2008-as EU-IMF-megállapodás okán visszamenőleges hatállyal már kérhette és meg is kapta a hazai társfinanszírozás-csökkentést”.

Lapunk azon kérdésére, hogy a társfinanszírozási könnyítést általános jelleggel alkalmazzák-e, vagy csak egyes kiválasztott uniós projektek esetében, az NGM azt válaszolta: „a metódus általános jelleggel vonatkozik minden olyan projektre, amelyre felmerült és kifizetett költséget számol el Magyarország a pénzügyi segítségnyújtás igénybevételének meghatározott időszakában”. A szaktárca azt is közölte, hogy „a megkötött támogatási szerződéseket a segítségnyújtás igénybevétele nem érinti, a támogatási összeg változatlan marad, a támogatáson belül változik az európai uniós és a hazai költségvetési forrás aránya”.