„Magyarország fejlődését a következő két évtizedben jelentős részben a 2014-2020 közötti időszakban elérhető több ezer milliárd forintnyi EU-s fejlesztési forrás hatékony és célzott felhasználása határozza meg. Ebből következően az EU-s fejlesztési források felhasználásának első számú prioritása a gazdaságfejlesztés lesz” – tudatta a tárca.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy lehet-e már tudni, hány és milyen célra vonatkozó operatív program fog elindulni a 2014-2020-as időszakban, illetve megmarad-e az a rendszer, hogy minden magyarországi régió saját operatív programmal rendelkezik az NGM azt válaszolta: a kormány októberben döntött az operatív programok előzetes listájáról (1449/2012. (X.16.) sz. kormányhatározat), amelyek a következők: 1. humánerőforrás-fejlesztés, 2. gazdaságfejlesztés, 3. környezet és energia, 4. közlekedésfejlesztés, 5. területi fejlesztések – Kevésbé fejlett régiók, 6. területi fejlesztések – Közép-Magyarország, 7. technikai segítségnyújtás.

A jelenlegi időszakban 16 operatív program fut, közülük hét az egyes magyarországi régiók operatív programja. Az NGM válasza értelmében a következő hétéves ciklusban egyedül a legfejlettebb közép-magyarországi régiónak lesz külön programja, míg a másik hat régió, amelyek egy főre jutó GDP-je nem éri el az uniós átlag 75 százalékát, egy programban kapna helyet. A szétválasztást az is indokolja, hogy az EU-átlaghoz képest közel 109 százalékos egy főre jutó GDP-aránnyal rendelkező közép-magyarországi régióra vonatkozóan majd eltérő fejlesztési szabályok vonatkoznak, mint az elmaradottabb másik hat régióra.