Magyar gazdaság

Martonyi: Bűvészmutatvány kell az EU-büdzsé elfogadásához

Nem opció, hogy ne szülessen megállapodás az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetéséről az e heti rendkívüli uniós csúcson, de a tagállamok egyelőre nem hajlanak a kompromisszumra - összegezte Martonyi János külügyminiszter hétfőn éjjel az MTI-nek és a Bruxinfónak adott közös interjújában a tapasztalatait.

"Nagyon nehéz a helyzet, valóban bűvészmutatvány kell ahhoz, hogy ezt valaki összehozza, de ez egyáltalán nem kizárt és nem reménytelen" - értékelte a vacsorán elhangzottak alapján a megállapodás esélyeit a külügyminiszter.

Martonyi elmondta: Herman Van Rompuy világossá tette, hogy a tagállamok elé letett jelenlegi javaslat tényleges, effektív csökkentést tartalmaz a jelenlegi pénzügyi periódushoz képest. A külügyminiszter leszögezte: nem opció az, hogy ne szülessen megállapodás, mert az kivétel nélkül minden tagállam számára hátrányos következményekkel járna, ezért Van Rompuy mindent meg fog tenni, hogy megállapodás szülessen. Martonyi János elmondása szerint ugyan van néhány tagállam, amelyek szerint decemberben vagy tavasszal is ráérnek megállapodni, de az uniós intézmények vezetői szerint akkor sem lesz semmivel sem jobb a helyzet, sőt nehezebb lesz megállapodni.

A tagállamok álláspontja a külügyminiszter megítélése szerint "megfelelt az eddigieknek". "Senki nem volt olyan helyzetben, hogy bármiféle engedményre vagy bármiféle kompromisszumra is tegyen utalást, hiszen, hogyha ezt megtehetné, akkor ezt nyilván majd a miniszterelnöke fogja megtenni" – mondta a külügyminiszter, aki hozzátette: ez a határozott álláspontok kifejtésének éjszakája volt, kompromisszumkészség nyomát nem lehetett látni, amit Martonyi szerint ugyanakkor nem szabad túlértékelni. A külügyminiszter kifejtette, a nettó befizető országok további csökkentést is indokoltnak tartanának azon túlmenően, hogy Herman Van Rompuy javaslata 75 milliárd euróval nyirbálta meg a bizottság eredeti, 1033 milliárd eurós hétéves költségvetési javaslatát.

Az eddig szinte minden javaslatban folyamatosan csökkentett kohéziós forrásokkal kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, Magyarországnak "feltétlenül" javítania kell "jelenlegi pozícióján". A javaslatok szerint 2014-2020 között a most érvényes költségvetéshez képest 20-30 százalékkal kevesebb kohéziós forrás jutna Magyarországnak .

A külügyminiszter szerint a költségvetés célja a foglalkoztatás, a növekedés serkentése, a versenyképesség növelése, aminek hagyományosan nagyon erős eszköze a kohéziós politika, amelynek a forrásait 9-10 százalékkal tervezik csökkenteni döntően a kevésbé fejlett régiók rovására, ahol átlagosan 23 százalék lenne a csökkentés mértéke, ha a mostani javaslatot a jelenlegi formájában fogadnák el. Magyarország pedig még ennél is rosszabbul járna - mondta a külügyminiszter. "Ez elfogadhatatlan" - szögezte le Martonyi János, aki rámutatott, hogy Magyarország azok között a tagállamok között, amelyeknek a hazai összterméke nem éri el az uniós átlag 75 százalékát, az egyetlen, amelynek ennyivel kevesebb pénzt juttatna a javaslat. Ez ellentmond a gazdasági észszerűségnek és az uniós szerződésnek, és politikailag is nyilvánvalóan elfogadhatatlan - vélekedett a külügyminiszter.

Martonyi EU büdzsé költségvetés
Kapcsolódó cikkek