Magyar gazdaság

Tusk: London nem akar költségvetést, mert nem akar fizetni

Úgy tűnik fel, hogy a brüsszeli EU csúcson az állam- és kormányfők között támadt véleménykülönbségek áthidalhatatlanok az EU hétéves költségvetése kérdésében – írja a Süddeutsche Zeitung, hozzátéve, hogy Angela Merkel is a találkozó kudarcára számít.

"Úgy hiszem, az álláspontok még mindig nagyon messzire vannak egymástól" - hangoztatta a brüsszeli tárgyalások félbeszakítása után Merkel, aki úgy vélekedett, a mai napon biztosan nem születik megállapodás és hasonlóan látja a helyzetet a francia elnök is.

A hétéves költségvetés ügyében tavasszal lehetne újabb csúcsot összehívni - írja a továbbiakban a Süddeutsche Zeitung, amely szerint, ha az EU tagállamok a közeljövőben nem mozdulnak ki álláspontjukból, ennek vélhetően súlyos következményei lennének. Ha ugyanis 2013 végéig nem sikerülne megoldást találni, az EU-ban ezt követően automatikusan már csak éves költségvetések lesznek, a hétéves pénzügyi keret helyett.  Ez súlyos csapás lehet az EU szegényebb államai számára, amelyeknek létfontosságú, hogy előre tervezhessenek az infrastrukturális projektek uniós finanszírozásával.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a tárgyalások eddigi menetével mindenekelőtt a nettó befizetők elégedetlenek, például Németország, amely egyre nagyobb összegeket fizet az EU költségvetésbe. Merkel a lapnak nyilatkozó informátorok szerint a csúcs kezdete előtt 30 milliárd eurós lefaragást jelölt meg célként, a francia kormány viszont sokallja az agrártámogatások csökkentésének tervezett mértékét. A britek szintén a költségvetés csökkentését szorgalmazzák, David Cameron kormányának javaslata azonban elsősorban az EU igazgatási költségeit faragná le, mintegy 6 milliárd euróval. A lengyel kormányfő azonban radikálisabban látja a helyzetet, mondván: Nagy-Britannia nem akar megállapodni az uniós költségvetésről, mivel egyáltalán nem akar az EU-nak fizetni.

Eu csúcs Merkel Francia költségvetés
Kapcsolódó cikkek