Magyar gazdaság

Olcsó kötvényért uniós mentő papírok: elindult a görög akció

Bejelentette a görög államadósság-kezelő a kötvényvisszavásárlás feltételeit, amelyben saját, nyomott árú kötvényeiért cserébe kínálja az euróövezeti ideiglenes mentőalap, az EFSF kötvényeit.

A görög mentőcsomag novemberi módosítása értelmében közzétett felhívásában a görög adósságkezelő legfeljebb 10 milliárd euró értékben ajánl fel hat hónap lejáratú EFSF-kötvényeket különböző, 10-30 éves lejáratú görög állampapírokért cserébe. A kötvények visszavásárlására kínált értékösszeg - lejárattól függően - a kibocsátási névérték 30-40 százalék között ingadozik.

Görögország az aukció lebonyolításával a Deutsche Bank és Morgan Stanley bankházakat bízta meg. A befektetők előreláthatólag péntek estig tehetnek ajánlatot, és a tranzakció várhatóan december 17-i értéknappal megy végbe.

A kötvényvisszavásárlás része annak az intézkedési csomagnak, amelyről november 27-én döntöttek az euróövezeti gazdasági- és pénzügyminiszterek. A csomag - amely többek között a Görögországnak folyósított mentőhitel kamatfeltételeinek enyhítését, illetve a 2020-ra vonatkozó adósságcélnak a 120 százalékáról 124 százalékára emelését tartalmazta - feltétele volt az újabb, 44 milliárd eurós hitelrészlet folyósításának. Az újabb pénzügyi támogatás nélkül a görög állam már november végén csődbe jutott volna.


 

ktvényvisszavásárlás EFSF kötvény Görögország
Kapcsolódó cikkek