Magyar gazdaság

Medvegyev: át kell gondolni az euró helyét a tartalékvaluták között

A ciprusi példa okot szolgáltat Moszkvának arra, hogy átgondolja, van-e helye az eurónak az oroszországi tartalékvaluták között - mondta Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, akinek véleményét az Interfax hírügynökség közölte szerdán.

A miniszterelnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban többször is hangsúlyozta: bízik az euróban és Oroszország nem szándékozik csökkenteni az Európai Uniós valuta súlyát a valuta tartalékaiban.

"Ha Cipruson ez (a bankbetétek megadóztatása) lehetséges, miért ne lehetne megcsinálni Spanyolországban, Olaszországban, és néhány más országban, ahol pénzügyi problémák vannak. Holnap ott fogják elkobozni a betéteket. Ez ok arra, hogy elgondolkodjunk" - válaszolta az orosz kormányfő az Interfax kérdésére.

Oroszország valutatartalékainak 41-42 százaléka euró. Medvegyev hangsúlyozta, hogy Oroszországnak kiszámíthatóságra van szüksége, de szerinte az javaslata a bankbetétek megadóztatására nem kiszámítható, némileg nem megfelelő döntésről tanúskodik.

Az orosz kormányfő megerősítette, hogy a Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter vezetésével Moszkvában tárgyaló ciprusi kormányküldöttség több állami eszközt kínált megvételre Oroszországnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy előbb az Európai Uniónak kell megtennie a nemzetközi jogi normáknak megfelelő javaslatait, figyelemmel a belső (ciprusi) törvényekre is, amelyekben garantálják a tulajdon érinthetetlenségét.

"Ezt követően tesszük meg javaslatainkat, de eddig semmi újat nem hallottunk" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev. A ciprusi szárazföldi talapzat alatti gázlelőhelyek kiaknázásában való orosz részvételt bonyolult kérdésnek nevezte. Példának Ciprus Törökországgal meglévő problémáit hozta fel.

Hozzátette, hogy Oroszország kész megvizsgálni Ciprus bármilyen javaslatát és megérteni a szigetország vezetésének érvelését.

Az orosz kormányfő emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2011-ben 2,5 milliárd eurós hitelt nyújtott Ciprusnak, így, mint mondta, országa mindenképpen részt vesz a uniós tagállam likviditásának és fizetőképességének fenntartásában.

Dmitrij Medvegyev az Oroszország és az Európa Unió együttműködését tárgyaló moszkvai nemzetközi tanácskozáson a ciprusi válság megoldásában Moszkvával közös cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot.

Medvegyev tartalékvaluta euró
Kapcsolódó cikkek