Magyar gazdaság

A görög parlament jóváhagyta 15 ezer közalkalmazott elbocsátását

A görög parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében 15 000 közalkalmazott a jövő év végéig elveszítheti munkahelyét. A törvényjavaslatra 168 képviselő szavazott igennel, 123 pedig ellene.

Az intézkedés része a közép-jobb kormány azon lépéseinek, amelyek révén csökkenti a költségeket, és több pénzt biztosít magának a nemzetközi hitelezőktől.

A BBC athéni tudósítója szerint az új törvény megszűnteti azt az alkotmányban rögzített garanciát, amely szerint egy közhivatalnok egész életére betöltheti a hivatalát.

Ez év június végéig 2000 közalkalmazott munkaviszonya szűnik meg, további 2000 az év végéig veszti el az állását és végül 11 000 fő a jövő év végéig.

A törvény elfogadása feltétele volt annak, hogy Görögország megkaphassa a 8,8 milliárd euró összegű kölcsön további részletét.

Az euróövezet illetékesei hétfőn találkoznak, hogy jóváhagyják a régóta esedékes 2,8 milliárd euró folyósítását - közölte Yannis Stournaras, görög pénzügyminiszter a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

Kritikusok ugyanakkor megjegyzik, hogy az új törvény, amely része egy nagyobb intézkedéscsomagnak, növelni fogja Görögország máris rekord magasságú, 27 százalékos munkanélküliségét.

Világgazdaság Online-->

munkanélküliség elbocsátás Görögország közalkalmazott
Kapcsolódó cikkek