Magyar gazdaság

Ki jár jól a jövő évi adószabályokkal?

A kiskeresetűek adótörvénye a kormány jövő évre vonatkozó jogszabálycsomagja, szinte csak adócsökkentés szerepel benne - hangsúlyozta pénteken a kormányszóvivő és a Fidesz frakcióvezetője. Egyúttal rámutattak, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz, ami így mintegy 900 ezer családra vonatkozik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a kormány által elfogadott, jövő évi adótörvényekről szóló javaslatot. Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta: az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A kabinet legfontosabb adópolitikai céljáról, a kiskeresetűek adócsökkentéséről szólva kiemelte, hogy a családtámogatáson keresztül megfelelő alapot kívánnak biztosítani a családtervezéshez és a gyermekvállaláshoz, a családi adókedvezményt a gyermekeket nevelő családok teljes körére kiterjesztik.

Hozzátette: a kedvezmény eddig mintegy 600 ezer családot érintett, 2014-től viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra vonatkozik majd. A két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családok havonta 5600 forintos nettó jövedelemnövekedéssel számolhatnak, míg bruttó 110 ezer forintos családi jövedelem esetén 2400 forintnyi többlettel. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forint. Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett 35 ezer forintot jelent a megtakarítás - fűzte hozzá.

Szavai szerint a magyar adópolitika a hosszú távú, stabil intézkedések felé fordul, az adórendszer szerkezeti átalakítása lezártnak tekinthető, 2014 a finomhangolás éve a magyar adórendszer vonatkozásában. Az előző három év egyértelműen bizonyította az egykulcsos adórendszer eredményességét, az egész adórendszer átalakításának köszönhetően az elmúlt három évben 1500 milliárd forintot meghaladó összeg maradt az embereknél - mondta.

"A kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a jövedelemadók súlyát ne a munkára terhelt adókra, hanem a fogyasztásra, a forgalmi típusú adókra helyezze" - emelte ki, és emlékeztetett arra, hogy a családi adózás bevezetésével évente eddig 180 milliárd forintot hagyott a családoknál az állam, a mostani lépés ezt az összeget növeli. Az adóváltozásokról szólva közölte: nincs adónövekedés a csomagban, és számtalan, külső szervezet által kért egyszerűsítés, módosítás található abban. A szervezetek között említette a borászokat, az iparkamarákat, az ásványolaj-szövetséget.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az M1 Ma reggel, valamint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: jövőre gyakorlatilag nem lesznek új adónemek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még alakulhat a parlamenti vitában. A kormány célja az adóbiztonság, a kiszámíthatóság, főként a vállalkozások miatt - hangsúlyozta. A kabinet célja az is, hogy ténylegesen több pénzt tudjanak hagyni a kiskeresetű családoknál, a két vagy kettőnél több gyermeket nevelő kiskeresetű családok bruttó jövedelme jövőre nettó jövedelemmé fog válni, vagyis gyakorlatilag nem kell majd adót fizetniük. Tájékoztatása szerint megmaradnak a munkavállalói kedvezmények, amelyet elsősorban a munkaadó kap.

Ismertetése szerint a több mint egy éve meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv jelentős eredményeket hozott: ma Magyarországon 740 ezer olyan munkavállaló van, aki után a munkáltató nem fizeti ki a teljes szociális hozzájárulási adót. Jelenleg minden ötödik munkahelyet támogatja a kormány, ez teszi lehetővé, hogy ezeket meg lehessen tartani és újakat lehessen teremteni. Jövőre megmarad a vállalkozói adózás, köztük az eva, a kata és a kiva is. A munkát terhelő adót csökkentik, a fogyasztási adózást szinten tartják - tette hozzá Rogán Antal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek