Magyar gazdaság

Bombameglepetés: Robog a magyar gazdaság

Az 1 százalék körüli növekedési várakozás helyett 1,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben – jelentette a KSH. A növekedésben fontos szerepet játszott a mezőgazdaság jó teljesítménye, az ipar növekedése, valamint az építőipar kilábalása. A szolgáltatásoknál is mintha fordulat jelei látszódnának. A kedvező növekedési adat után úgy tűnik, hogy a GDP idén a kormány által várt 0,7 százalékos szintnél gyorsabban bővülhet.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013. III. negyedévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A GDP-adat jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat, hiszen közgazdászok 1 százalék körüli növekedést vártak a harmadik negyedévre.

A növekedést a KSH szerint alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint éves szinten 1,6 százalékos volt a bővülés.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék.

A KSH felfelé módosította a negyedéves GDP-adatokat. Az első negyedévben a korábban közölt 0,6 százalékról 0,9-re emelte a GDP-t a statisztikai hivatal, a második negyedévi 0,1 százalékot pedig 0,4-re módosította.

A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A KSH felülvizsgálata felfelé "tolta" az éves növekedési pályát. Nyers adatok szerint az első három negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság, naptárhatás kiszűrésével pedig 0,7 százalékos volt a bővülés. Szezonálisan kiigazítva és naptárhatással kiigazítva az év első kilenc hónapjában 0,6 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest.

A kedvező GDP-adatok után úgy tűnik, hogy idén a kormány által várt 0,7 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés is elképzelhető. A negyedik negyedévet segítheti a különösen gyenge bázis is, hiszen 2012 utolsó három hónapjában 2,7 százalékkal esett vissza a GDP.

Kirobbanó formában a gazdaság

Korábban a szolgáltatások kevéssé tudtak hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, most viszont – nem mondható, hogy minden szektorban – kisebb növekedést láthattunk – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője. „Mintha a kilábalás jeleit mutatná a szolgáltató szektor” – tette hozzá.

Az ipar tekintetében elsősorban az export, azon belül is az autóexport volt a húzóerő – hangsúlyozta Pozsonyi.

„Tavasszal azt várhattuk, hogy a tavalyi kedvezőtlen mezőgazdasági év után nagyon jó év következik, nyáron viszont – két aszályos hónap következtében – szétporladni látszódtak ezek a remények, ám a harmadik negyedévben mégsem romlott a mezőgazdaság teljesítménye” – mondta Pozsonyi. „Az aszály csak kismértékben hatott” – tette hozzá.

Az építőiparban az infrastrukturális beruházások segítik a növekedést, és a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának a jelek szerint a beruházásokban lesz látható hatása – fejtette ki a Világgazdaság kérdésére Pozsonyi.

Segít a bázis

„A tavalyi utolsó negyedéves igen alacsony bázis miatt az éves alapon számított GDP a negyedik negyedévben érdemben tovább gyorsulhat, így elérheti a 2,5 százalékot is. Ezért az idei GDP növekedés akár elérheti az 1 százalékot” – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Suppan kiemelte, a magyar GDP növekedés a régióban is kiemelkedő, csupán a román GDP 1,6 százalékos negyedéves, illetve 4,1 százalékos éves növekedése múlta felül. A cseh GDP váratlanul újra visszaesett, negyedéves alapon 0,5 százalékkal, míg éves alapon a visszaesés 1,6 százalékra mélyült az előző negyedévben mért -1,3 százalékról, amit a beruházások meredek visszaesésével magyaráznak.

A szlovák GDP növekedése elmaradva a várakozásoktól, 0,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez, míg 0,9 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest. A visegrádi régióban így hosszú idő után újra az egyik leggyorsabb növekedést mutatja a magyar gazdaság, a lengyel adat még nem ismert.

A Nemzetgazdasági Minisztéum közleménye szerint "a beérkezett adatok alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a magyar gazdaság növekedése a negyedik negyedévben 2,5 százalék közelébe gyorsul, ami egyben azt is eredményezi, hogy 2013 év egészében a növekedés eléri, illetve a kedvező konjunkturális folyamatok fennmaradása esetén meg is haladhatja az 1 százalékot".

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek