BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az innovatív tudás ünnepe Észak-Alföldön

Az Észak-Alföld régióban minden évben az innováció területén dolgozó legkiemelkedőbb vállalkozások fejlesztéseit innovációs

díjjal jutalmazzák. A díjakat idén a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű rendezvényen adták át 2013. november 11-én.



Minőség, megbízhatóság, megújulás – ez a Bauviv mottója. Koskocsák János ügyvezető igazgató


Tiszta energiarendszer

Nem kis meglepetés volt, hogy a számtalan pályázó közül Hajdú-Bihar megyében idén cégünk, a Bauviv Kft. kapta meg az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjat - kommentálta az elismerést Koskocsák János, a vállalkozás ügyvezető igazgatója. Díjnyertes termékük a BEG (BAUVIV ENERGOPOWER) kompakt elektromos ionkazán.

Minőség, megbízhatóság, megújulás - ez a cég mottója. Kelet-Magyarország egyik legerősebb, magyar tulajdonú elektromos szerelőipari vállalatát 1996-ban alapították, s elkötelezett fejlesztéspolitikájának köszönheti a mostani sikert. Generálkivitelezőként, tervezőként és gyártóként, innovatív és környezetbarát technológiák és termelési folyamatok alkalmazásával, a megtermelt eredmény tudatos visszaforgatásával, munkatársaik folyamatos képzésével jelentős beruházások megvalósításában vesznek részt. A saját fejlesztésű szoftverrel, illetve vezérlőegységgel működő hőtermelő készülékük úgy csökkenti az energiaköltségeket, hogy közben nem bocsát ki káros anyagot. Összehasonlítva bármely más elektromos fűtési rendszerrel, illetve használati meleg vizet előállító hagyományos készülékkel bizonyítottan jobb adottságokkal rendelkezik: nem terheli a környezetet, és az elektromos készülékekhez képest átlagosan 25-35, más készülékek esetében 15-25 százalékos, sőt napelemekkel működtetve még nagyobb energia megtakarítást eredményez.

A vállalkozás tervei között szerepel, hogy a rendszert 2014-ben hűtésre is alkalmassá tegyék, mert így télen-nyáron csökkenthetik megrendelőik energiaszámláját.



„Hiszünk annak sikerében, amit elkezdünk, és mindent megteszünk eléréséért” – Ladányi Miklós


Cellulóz szemét helyett

az üveggyapot ma is az egyik leggyakoribb veszélyes hulladék. Ezen kíván változtatni észak-alföldi innovációs díjas termékével, a Thermotus cellulóz szigetelőanyaggal a Lad-Bau Kft.

„Hiszünk annak a sikerében, amit elkezdünk, és mindent megteszünk eléréséért, ez a hozzáállás nélkülözhetetlen a sikerhez” – véli Ladányi Miklós, a Lad-Bau ügyvezető igazgatója. Családi vállalkozása 2008-ban indult rentábilis energiamegtakarítási módszerek terjesztésére, kivitelezésére. A cellulóz szigetelőanyag-gyártást 2011-ben kezdték el. A hő- és hangszigetelő Thermotussal érdemelték ki idén az innovációs díjat.

„A nagy gyártók tonnaszám gyártják a nem is akármilyen szemetet, veszélyes hulladékot. Érdemes elgondolkodni: mi lesz ezekkel az életciklusuk végén? Ismét unokáinknak kell majd iparágat építeni a feldolgozásukra? Jártunk már így, gondoljunk csak az azbesztre!” – jegyezte meg Ladányi Miklós.

A cellulóz szigetelőanyaggal ilyen problémák nincsenek. Hulladékpapírból állítják elő a korszerű, egészségre ártalmatlan Thermotust, amelynek élettartama több mint ötven év és befúvásos technológiával helyezhető el a kívánt helyre, családi házaknál és épületeknél.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy bármilyen körülmények között hőhídmentesen építsék be a födémszerkezet üregeibe, hőhídmentes szigetelést biztosítva. A megrendelőik általában 30 százalékos fűtés- és hűtésköltség megtakarítást érnek el a használatával. Legújabb tervük a nanotechnológiás hőszigetelőanyag, illetve konténer hőcserélők kifejlesztése ipari épületek szellőztetéséhez.



„Hozzá szeretnénk járulni, hogy a világpiacon is elnyerje méltó helyét a pálinka” – Szicsek János cégtulajdonos


Szerelem és fejlesztés

Technológiai és turisztikai fejlesztésével érdemelte ki az Észak-alföldi Regionális Innovációs Díjat a Szicsek Pálinkafőzde. A cégtulajdonos szerint azért pályáztak, mert szerették volna megmutatni magukat. Projektjük egyik eredménye egy komplett, korszerű főzde, ráadásul úgy vitték véghez a fejlesztést, hogy ragaszkodtak a hagyományos, kisüsti pálinkafőzéshez. „Hiszünk abban, hogy ennek a több évszázados, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódó főzési technológiának helye van a piacon” – hangsúlyozta Szicsek János cégtulajdonos. A projekt másik eredménye, hogy egy tetszetős látogató központ, kisállat-simogató, parasztudvar és tó-kert is várja a hozzájuk látogatókat.

Aki felkeresi pálinkafőzdéjüket, elámul a széles termékskálán: a huszonnégy fajta gyümölcsből készülő prémium sorozatukon, a hatféle erdélyi vadon termő gyümölcsből álló párlat sorozatukon, nem is szólva négyféle ó-pálinkájukról, ötféle mézes párlatukról és ötféle 50 százalékos pálinkájukról. „Mint ahogy egy apa sem tud választani a gyermekei közül, én sem szeretnék kiemelni egyet, mindegyik kedves” – jegyezte meg Szicsek János. Huszonöt éve kezdett vállalkozni. Örül, hogy végre megbecsülése van a valódi, minőségi pálinkának Magyarországon. Cégük 2003-ban először Budapesten nyitotta meg a Magyar Pálinka Házát, ahol mintegy 60 pálinkafőzde 1200 termékét kínálják. Ezt aztán újabbak követték: ma már Szolnokon, Szegeden, Kecskeméten és Gyulán is van pálinkaház. Idővel a határt is átlépték: jó néhány országba exportálnak. Hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy a világpiacon is elnyerje méltó helyét a pálinka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.