Magyar gazdaság

A kis cégeket tönkreteszi, a beruházásokat leállítja az újabb állami elvonás

Meg sem merik becsülni a meghatározó távközlési cégek, mennyibe kerül majd nekik az internetadó, ám várakozásaik szerint a jelenlegi elképzelések komoly változásokat hoznak a piacon.

A legnagyobb hazai szolgáltató, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságán azt közölték a Világgazdaság érdeklődésére, hogy egyelőre nincs információjuk arról, hogy az egyéni előfizetők esetében 700, míg az üzletieknél 5000 forintos maximális adószinttel számolva mekkora többletterhet jelentene a társaság számára az internetadó.

A KBC elemzőinek becslése szerint 14 milliárd forintos lehet ez a tétel. A társaságnál egyébként nem tekintik még adottságnak az új teher létezését – vagyis bíznak abban, hogy változik a szabályozás –, ennek megfelelően azt sem látják még tisztán, hogyan hatna az előfizetési díjakra a bevezetése. A kormánypárti politikusok szerint az új terhet a cégeknek kell lenyelniük. Ezt a cégeknél nem vitatták.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre a várható díjváltozásokkal kapcsolatban azt közölte, hogy az új bevezetése azonban egyértelműen visszafoghatja az ügyfeleknek kínált kedvezményes ajánlatokat, mint például a készüléktámogatások vagy a részletfizetési konstrukciók.

A társaság vezérigazgatója, Christopher Mattheisen egy tegnap megjelent interjúban beszélt arról, hogy a teljes szektor számára sokkoló az új adó, amelynek indoklása pontatlan és ellentmondásos. A kormány érvelése szerint a beszédforgalom átterelődik az adatszolgáltatások irányába – vagyis egyre többen használják az interneten keresztüli hívásokra lehetőséget nyújtó megoldásokat –, ezért csökken a távközlési adóból származó bevétel, így szükséges annak kiterjesztése. A Magyar Telekom számai mást mutatnak - közölte a vezérigazgató.

A cég szerint a távközlési adófizetési kötelezettségük 2013-ban 23,9 milliárd forint volt, míg az idén várhatóan 28 milliárd forint lesz. Vagyis az internetadó nélkül is számottevő mértékben nő. A társaság egyébként különböző extra adók jogcímén tavaly 31,3 milliárd forintot fizetett az államnak, az idén ez az összeg várhatóan 35,5 milliárd forint lesz. Más kérdés, hogy a társaságnak kedvező lehet a jogszabályváltozás másik pontja: a nyereségadó befizetésükkel ugyanis csökkenthetik majd az extraadót (míg a veszteséges szolgáltatók nem). Ez a módosítás a nagyoknak kedvezhet.

Azt biztosra veszik az érintettek, hogy komoly átrendeződést hozhat az új teher, akár több száz, kisméretű kábelszolgáltató is csődbe mehet. A piac tisztulása ugyan lehetőséget kínálna a nagyok számára a terjeszkedéshez, kérdés azonban, hogy marad-e elég forrásuk annak finanszírozásához. A korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagok is veszélybe kerülhetnek, ahogyan a hálózatok és berendezések modernizációját célzó beruházások is.
Jelenlegi formájában legkevésbé a mobilszolgáltatókat érintheti az internetadó, hiszen a hazai egyéni felhasználók átlagos havi adatforgalma egy gigabájt alatt marad. Ugyanakkor a közelmúltban értékesített frekvenciák felhasználásával folytatódó 4G-s hálózatfejlesztés a szupergyors mobilnetnek köszönhetően fokozott használatra ösztönzi a fogyasztókat is. Így ezen a területen is jönnek a nagyobb adatforgalmat tartozó csomagok – pontosabban jönnének, ha nem lenne ennek gátja egy új adó.

távközlési cégek internetadó
Kapcsolódó cikkek