Magyar gazdaság

Brüsszel megint nekimegy a pálinkának

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért.

Vanessa Mock, a brüsszeli testület adó- és vámügyekért felelős szóvivője megerősítette: a brüsszeli testület úgy véli, hogy Magyarország nem megfelelően hajtotta végre az Európai Bíróság tavaly tavaszi ítéletét. Ebben a bíróság gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a maximum évente 50 liter házilag főzött vagy saját felhasználásra bérfőzetett pálinka sem lehet teljesen jövedékiadó-mentes.

Mock közölte: a bizottság további intézkedéseket vár Magyarországtól az ítélet maradéktalan végrehajtása érdekében.

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió Bírósága tavaly áprilisban nyilvánosságra hozott ítéletében azt állapította meg, hogy Magyarország nem teljesítette az alkoholtartalmú italok jövedéki adójára vonatkozó uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit. A luxembourgi testület az Európai Bizottság beadványában döntött így, és ítéletében Brüsszelben adott igazat. A kormány válaszul egy meglehetősen kedvező átalányadózást vezetett be, ám egyelőre nem világos, hogy ez megfelel-e az Európai Bizottságnak, és az uniós adószabályoknak.

Az Európai Bizottság az első kötelezettségszegési eljárásban arra hivatkozott, hogy az uniós jog legfeljebb két jövedékiadó-kulcsot engedélyez, és a kedvezményes mértéke nem lehet kevesebb a rendes adó felénél. Brüsszel úgy látja, hogy a házi főzésű pálinkák esetében nem sikerült Magyarországnak maradéktalanul eleget tennie a bírói döntésnek. Mock közölte: a bizottság további intézkedéseket vár Magyarországtól ennek érdekében.

Azzal egy időben az Európai Bizottság nyolc, Magyarországgal szemben korábban indított kötelezettségszegési eljárás lezárásáról is határozott. Véget ért a többi között az az eljárás, amely amiatt indult, mert a magyar szabályozás nagyobb jövedéki adóval terheli a "kommersz" szeszes italokat, és az is, amely a lízingelt járművek regisztrációs adója miatt indult.

kötelezettszegési eljárás pálinkafőzés jövedéki adó
Kapcsolódó cikkek