Magyar gazdaság

Harminc percet kaptak a görögök

Szokatlanul gyorsan ért véget az eurócsoport hétfői tanácskozása, ahol a pénzügyminiszterek alig harminc percet szántak a görög helyzet megvitatására. Athén ezek után kénytelen újra tárgyalni a trojkával.

Nem hivatalos források szerint az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport hétfői tanácskozásán a miniszterek mindössze harminc percet szántak a görög helyzet megvitatására, arra ösztökélve Janisz Varufakisz görög pénzügyminisztert, hogy Athén minél előbb kezdjen mélyreható, részletekbe menő egyeztetéseket a korábban trojkának, most pusztán "intézményeknek" nevezett Európai Bizottsággal, Európai Központi Bankkal (EKB) és Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Görögország a hétfő tanácskozáson beleegyezett, hogy ezek a technikai egyeztetések szerdán megkezdődnek. Az egyeztetés hétfőn kora este ért véget a görög gazdaság helyzetéről. A tárcavezetők egy neve mellőzését kérő tisztviselő tájékoztatása szerint ezúttal nem adnak ki közös nyilatkozatot.

A névtelenséget kérő forrás szerint Athén hitelezői, a többi uniós tagállam miniszterei azon az állásponton voltak, hogy haladást szeretnének látni, méghozzá "most", vagyis Athénnek neki kellene állnia a reformprogram végrehajtásának.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke a tanácskozásra érkezve szintén arra emlékeztetett, hogy mindössze négy hónappal hosszabbították meg a Görögországnak nyújtott mentőcsomag és az ahhoz kapcsolódó reformprogram futamidejét, az óra pedig folyamatosan ketyeg, ezért "abba kellene hagyni az időpocsékolást". A holland pénzügyminiszter szerint a legutóbbi, két héttel ezelőtti eurócsoport-találkozó óta mind a tárgyalások, mind a reformok végrehajtása terén vajmi kevés történt.

Varufakisz pénteken levelet küldött uniós kollégáinak, melyben hét tervezett intézkedést vázolt fel, ám az eurózóna pénzügyminisztereit nem győzte meg. Dijsselbloem úgy fogalmazott, hogy a levélben szereplő lista "közel sem teljes".

Görögország a pénzpiacokról nem tudja finanszírozni működését, a reformok végrehajtása nélkül a mentőcsomag forrásaihoz sem jut hozzá, az adóbevételek pedig gyakorlatilag a januári előre hozott választás kiírása óta csökkennek, emiatt Athén fizetésképtelenné válhat.

görög válság eurózóna euróválság
Kapcsolódó cikkek