BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nettó 30-40 milliárd forinttal csökkenhetnek a kamatkiadások

A kamatkiadások nettó 30-40 milliárd forinttal csökkenhetnek az idén az előirányzathoz képest a konzervatív számítások szerint - fejtette ki Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára a minisztérium csütörtöki háttérbeszélgetésén.

Megjegyezte, hogy már most alacsonyabbak a hozamok az állampapírpiacon.

Banai Péter Benő a költségvetési tövényjavaslat tervezett korábbi, tavaszi benyújtásával kapcsolatban megerősítette: két dokumentum lesz publikus április végén, a konvergenciaprogram és a költségvetési törvényjavaslat.

Az NGM azzal kalkulál, hogy a magyar makropálya kedvezőbb lesz a mostani hivatalos kormányzati prognózisnál, de legkorábban április végén módosíthatnak a GDP-arányosan 2,4 százalékos államháztartási hiány előrejelzésen.

Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára elmondta: a hitelminősítőktől "nem kapunk pluszpontokat" azért, mert tavasszal adja be a kormány a költségvetési törvényjavaslatot. Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításakor már figyelembe veszik majd a bankadó mértékének tervezett csökkentését, és azt, hogy a gazdasági növekedés idén a múlt évi előrejelzésekhez képest magasabb lesz.

Valószínű, hogy a kormány felfelé módosítja majd az idei növekedési várakozását, a nemzetgazdasági miniszter már 2,5-3 százalékos GDP-bővülésről is beszélt - tette hozzá Orbán Gábor.

Banai Péter Benő megjegyezte, hogy a tavalyi GDP-arányos államadósság várhatóan alacsonyabb lesz a 2013-as 77,3 százalékos szintnél. A hiány is alacsonyabb lesz az eredetileg tervezett 2,9 százaléknál, az MNB által 2014-re várt 2,2 százaléknál viszont várhatóan magasabb  - tette hozzá az NGM államtitkára.

Az NGM csütörtökön közölte az államháztartás második havi, részletes adatait. Ezek szerint februárban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 256,9 milliárd forintot tett ki, amely jóval alacsonyabb az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forintos hiányánál. A kedvező folyamat főként a gazdaság folyamatos növekedése miatti magasabb adóbevételeknek, valamint a kedvezőbb kamategyenlegnek köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.