Magyar gazdaság

Tovább privatizál Románia

Románia az idén is folytatja az állami vállalatok kisebbségi részvénypakettjének eladását - derült ki kedden Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatából.

A román kormányfő elmondta, hogy a Hidroelectrica energiavállalat 25 százalékos részvénypakettjét bocsátják áruba. Jelenleg a vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll, és Ponta reméli, hogy júniusban megszűnik ez az állapot. Reményei szerint a hátrányos szerződéseitől megtisztított vállalat hatalmas profittal várhatja a privatizációt. A Hidroelectrica 2012-ben kérte a csődvédelmi eljárást, miután csaknem egymilliárd eurós adósságot halmozott fel.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6400 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. Részvényeinek 80 százaléka a román állam, 20 százaléka pedig a Proprietatea befektetési alap tulajdonában van.

Ponta az idei privatizációs tervek közé sorolta a Fekete-tenger parti konstancai kikötőt működtető Portul Constanta, valamint a bukaresti Otopeni és Baneasa repülőtereket működtető Aeroporturi Bucuresti vállalatok legkevesebb 15 százalékos részvénycsomagjának az eladását is.

Tavaly a román kormány a legnagyobb román áramszolgáltatónak számító Electrica 51 százalékos többségi részvénycsomagját vitte tőzsdére. 2013-ban a Romgaz gázkitermelő vállalat részvényeinek 15 százalékát adta el. Ponta úgy értékelte, hogy ezek a privatizációk hasznosak voltak mind a vállalatok, mind az állami költségvetés számára.
Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződések fejében vállalta az állami vállalatok privatizációját.

A jelenleg hatályban lévő elővigyázatossági típusú szerződés szeptemberben jár le, és Romániának nem áll szándékában újat kötni. Bukarest az IMF által biztosított rugalmas hitelvonalban érdekelt, de egyelőre kérdéses, hogy Románia lezárja-e sikeresen a jelenlegi szerződést, hiszen a washingtoni pénzintézet által irányított két legutóbbi felülvizsgálati látogatás eredménytelenül végződött, miután Bukarest és az IMF nem tudott megállapodni bizonyos feltételekben.

Románia privatizáció IMF-megállapodás
Kapcsolódó cikkek