Magyar gazdaság

Milliárdokat ad a kormány a játszótérre szánt pénzek visszafizetésére

A kormány rendkívüli működési támogatásban részesíti azokat az önkormányzatokat, amelyek 2008-2009-ben játszótérépítésre igényeltek támogatást, de az igényelt pénzeket az csalás elleni hivatala (OLAF) által feltárt szabálytalanságok miatt vissza kell fizetniük - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Pogácsás Tibor emlékeztetett: 2008-2009-ben a vidékfejlesztési hivatal pályázatot írt ki játszótérépítésekre, összesen 145 projektet fogadott be a hivatal. Az EU csalás elleni hivatala azonban azt állapította meg, hogy a programokat túlárazták, ezért az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük a támogatást.

Mivel jellemzően kistelepüléseket érint a probléma, ahol a visszafizetendő összeg akár a költségvetés kétharmadát is érintheti, a kormány úgy döntött, hogy ezeket az önkormányzatokat rendkívüli működési támogatásban részesíti - jelezte az államtitkár. Jelezte: a szükséges 1,789 milliárd forintot a Belügyminisztérium saját fejezeti tartalékából biztosítja.

Az államtitkár elmondta: a legkisebb visszafizetendő összeg 4,7 millió forint, a legnagyobb 26 millió forint, az önkormányzatoknak jellemzően 10-15 millió forintot kell visszafizetniük.

játszótér OLAF
Kapcsolódó cikkek