Magyar gazdaság

Árkommandó a hentesnél?

Mind a feldolgozókat, mind a kereskedőket rászorítja a verseny, hogy a januártól várható sertésáfa-csökkentést továbbadják áraikban, ám az NGM is rávenné a szereplőket az ármérséklésre. Az áfa csökkentése enélkül is jelentkezik a fogyasztói árakban – hacsak más hatások el nem viszik az előnyt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog – mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1-en hétfőn reggel. A hírműsorban Pankucsi kijelentette: a sertésáfa csökkentésének csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad. Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők lenyelik annak hozadékát, a tárca intézkedni fog. „Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést” – mondta.

Azt, hogy 27-ről 5 százalékra csökken januártól a sertéshúst terhelő áfa, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be nemrég. 2014 januárjától már kedvezményes, 5 százalékos forgalmi érvényes az élősertésre és a hasított félsertésre, ez pedig már érezhetően fehérítette a termékpályát a vágásig. A tőkehúsok esetében végrehajtott áfacsökkentés várhatóan a fogyasztói árakban is érezteti hatását.

„A rendkívül erős piaci verseny miatt nem tudja megtenni egy húsipari szereplő sem, hogy az adódó költségcsökkenéseket ne érvényesítse átadási áraiban” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a számtalan szereplő okozza a rendkívül erős piaci nyomást. „Aki nem az indokolt bekerülési költségek figyelembevételével határozza meg saját átadási árait, pillanatokon belül kiárazza magát a piacról.”

Az elnök ugyanakkor hozzátette: éppen a feketekereskedelem miatt a korábbiakban némely értékesítési csatornán irreálisan alacsony árak alakultak ki. Itt az elcsalt áfával, vagy annak egy részével eleve csökkentették az árakat. Ezeken az értékesítési csatornákon természetesen további látványos áfacsökkentés nem várható. Arra a felvetésre, hogy az NGM ellenőrizni kívánná az áfacsökkentés továbbadását, Éder Tamás úgy reagált: „ahol ennyi szereplő van jelen egy piacon, ott a verseny sokkal keményebb árszabályozó, mint bármilyen hivatal.”

Fontos leszögezni, hogy a 22 százaléknyi áfacsökkentés a fogyasztói árban csupán 17 százalékot jelent – emelte ki lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hasonlóan látja a verseny szerepét, és kijelenetette: az úgyis arra ösztönzi a kereskedelmi szereplőket, hogy átadjanak annyit az áfacsökkentésből, amennyit lehet. A termék fogyasztói árában a legnagyobb, átlagosan 80 százalékos arányt a beszerzési ár teszi ki. Sok függ attól tehát, hogy az átadási árakat csökkenti-e a feldolgozóipar – tette hozzá Vámos.

A főtitkár az NGM ellenőrzéséről szólva kijelentette: egy kormánynak kötelessége figyelemmel kísérni a döntései hatását, ám „a jelenlegi jogszabályok alapján a kormánynak semmiféle beleszólása nincs az árak alakulásába” – fogalmazott Vámos György.

Drágulhat az alapanyag

Ezekben a hónapokban az élősertés felvásárlási ára Európa-szerte alacsony szinten mozog, ez az orosz embargóval és az alacsony abrakárakkal magyarázható. Semmi sem garantálja ugyanakkor, hogy ez így marad a jövő év elejére is. A heti árazással jellemzett sertésár képes meglehetősen hektikus mozgásokra, valószínű azonban, hogy a jelenlegi szintekről lefelé már nem vezet hosszú út, előbb-utóbb inkább drágulás várható. Ennek fényében elképzelhető, hogy ugyan a feldolgozók és a is továbbadja az áfacsökkenés előnyét, a magasabb alanyagár ennek egy részét elviszi.


sertés HÚS adó hentes
Kapcsolódó cikkek