Magyar gazdaság

Adómentes lehet több terápia is

Már az adótörvények kihirdetésének másnapjától csökkentené a távközlési cégek vezetékadóját Kara Ákos, a fejlesztési tárca infokommunikációs államtitkára. A jövő évi adótörvény-változtatásokhoz benyújtott módosító indítványban azt javasolja, hogy a szélessávú internetfejlesztésekre nyújtott adókedvezményt – vagyis, hogy az újonnan épített szélessávú vezetékekre nem kell adót fizetni öt éven át – már az idén megépített vezetékekre is kapják meg a cégek.

A Fidesz képviselői az egyébként sem nagy terjedelmű adómódosító javaslathoz ezen kívül még két indítványt tettek. Mengyi Roland indítványa arról szól, hogy tegyék adómentes juttatássá, ha a munkáltató fizeti a szűrővizsgálatokat, valamint a fizikoterápiás és a mentál-egészségügyi szolgáltatásokat.

A fizikoterápiás kezelések adómentes juttatássá tételének indoka, hogy a gerincbántalom napjaink leggyakrabban előforduló foglalkozási ártalma, „mely számos további betegség okozója és jelentős munkakiesést eredményez.” Hasonlóan a munkaképesség-csökkenés az oka annak, hogy a képviselő a mentálhigiéniás betegségek kezelését is adómentes juttatásként képzelné el.

Ezenkívül a lízingcégekre külön bankadószabályt alkalmazna Szatmáry Kristóf : jövőre esetükben a 2014-es kamat és díjbevétel együttes összege volna az alapja. Az így meghatározott összeg 3,8 százalékát kellene fizetni jövőre (a bankoknál a tavalyi mérlegfőösszeg 0,53 százaléka lesz az adó). A képviselő a változtatást azzal indokolja, hogy a lízingcégek a legnagyobb finanszírozói a kis- és közepes vállalkozásoknak, ezért fontos a kedvezményezésük.

Szektorszinten ez nem jelent nagy változást: a 6,7 milliárdos éves adóteher így 6,08 milliárd forintra csökkenne. Igaz a szektoron belül lehetnek olyan vállalkozások, amelyeket a kamat- és díjbevétel szerinti adózás érint jobban, míg másoknak esetleg kedvezőbb lehet az eredeti, mérlegfőösszeg szerinti adófizetés.

adómentes adótörvények adó
Kapcsolódó cikkek