Mintegy 25 ezer diákot segíthet az álláspiacon az a módosító indítvány, amely bérgarancia megteremtésével ösztönözné az iskolaszövetkezeti munkavállalást.

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf azért kezdeményezett jogszabálymódosítást, hogy a diákok biztosan megkapják legalább a minimálbért. „Bár a foglalkoztatás az elmúlt időszakban számottevően javult, a 15-24 éves korosztályban jelentős az elmaradásunk” – hívta fel a figyelmet Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a szavazás után.

A kormány a hallgatói jogviszonyukat felfüggesztett diákok munkavállalását is megkönnyíti. Az ő helyzetük rendezése azért volt fontos, mert sokan éppen azért szakítják meg tanulmányaikat, hogy összegyűjtsék a folytatáshoz szükséges összeget. „Az eddigi jogszabályi megfogalmazás viszont lehetetlenné tette számukra, hogy a nyári szünidőben bekapcsolódhassanak az iskolaszövetkezeti munkába” – mondta Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke.

Jelenleg a 300 ezer nappali tagozatos hallgató harmada, azaz mintegy 100 ezer diák dolgozik iskolaszövetkezeteken keresztül, további 30 ezren még középiskolás éveiket töltik.