Gördülékenyen halad az elszámolási folyamat, hiszen eddig összesen 397 írásos panaszbeadvány érkezett az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához, és 419 ügy indult a Pénzügyi Békéltető Testületnél (PBT) elszámolási-forintosítási témában – közölte lapunk érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank. A tájékozódó-érdeklődő megkeresések száma ennél értelemszerűen jóval nagyobb – tették hozzá –, ebben az évben eddig meghaladta a 13 ezret.

Az MNB ügyfélszolgálatára érkező megkeresések többsége az elszámolás során gyakorolható jogorvoslatokról, azok határidejéről és a számszaki ellenőrzés lehetőségéről érdeklődik.A panaszokban jellemzően általánosságban fejezik ki elégedetlenségüket az ügyfelek – konkrét ok megjelölése nélkül –, egyebek közt azért, mert nagyobb arányú törlesztőrészlet csökkenést vártak, vagy mert több éves törlesztés ellenére is magas a tőketartozásuk, mindenekelőtt az árfolyamváltozások miatt. A Kúria döntése nyomán azonban az elszámolás az árfolyamrésre és a tisztességtelenül felszámított kamatokra, költségekre és díjakra, nem pedig az árfolyamváltozás negatív hatásainak ellentételezésére vonatkozik – hívta fel a figyelmet válaszában az MNB.

A PBT-hez érkezett 419 kérelemből 240 a helyes elszámolás megállapítására irányul, a fennmaradó 179-ben az elszámolási kötelezettség fennállásának megállapítását kérik. A 419 ügyből eddig huszonkettőt zártak le, kettőben egyezség született az ügyfél és a pénzügyi szolgáltató között az elszámolási kötelezettség teljesítéséről.

Közben Kovács Erika, a PBT elnöke az MTI-vel közölte: a banki elszámolással elolvadt az árfolyamgátba belépett devizahitelesek gyűjtőszámlákon lévő tartozásának 92,2 százaléka, és megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85 százaléka is. A gyűjtőszámlákon lévő 32,75 milliárd forintból a banki elszámolások során 30,41 milliárd forintot írtak jóvá a pénzügyi intézmények – vagyis ennyivel csökkent a számlatulajdonosok tartozása –, így ezeken a számlákon mindössze 2,34 milliárd forint maradt.

Az elszámolás előtti 172 ezer 216 gyűjtőszámlahitel-szerződésből pedig mintegy 25 ezer él még, amelyeken átlagosan már csak 93 ezer forintnyi tartozás van a korábbi átlag 190 ezer forint helyett. Az elszámolás után csak azok a gyűjtőszámlák maradtak meg, amelyeken még tartozás van, ám ezek összege a forintosítás után már csak a számlán lévő tartozásra felszámított kamat (3 havi Bubor) összegével növekedhet. A törvény által megszabottnál magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásával és fizetésével az ügyfelek azonban el tudják kerülni, hogy a rögzített időszak után összességében megnövekedjenek a terheik, és meghosszabbodjon a futamidejük.

Kitették a hirdetményeket

A pénzügyi intézményeknek elszámolási értesítőik postázása után 15 nappal internetes honlapjukon és ügyfélszolgálati irodáikban is hirdetményt kell közzétenniük a folyamat lezárásáról – emlékeztetett tegnapi közleményében az MNB. Ha egy fogyasztó úgy véli, jogosult lenne az elszámolásra, de nem kapott értesítőt, a közzététel után hatvan napon belül, akadályoztatása esetén 2015. év végéig tehet panaszt emiatt. Az MNB – közölték – kibővített kérdésekkel és válaszokkal segíti a fogyasztókat a tájékozódásban.