Magyar gazdaság

Orbán: bejelenthetnek egy titkos megállapodást Berlinben

Végét járja a nyugati dominanciára épülő világgazdasági rend, a nyugati katonai dominancia és a "demokráciaexport" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

A kormányfő előadásában arról beszélt, hogy egy világhatalmi, világgazdasági és világpolitikai átrendeződés "kellős közepén vagyunk", a Nyugat folyamatosan veszít befolyásából.

A világgazdaság súlypontjának Keletre helyeződése nem átmeneti jelenség, a nyugati katonai dominancia szintén lezárulóban van, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk" - fejtette ki.

Hozzátette: Európát az amerikaiaknál is súlyosabb gondok gyötrik, az európai gazdaság továbbra is "elmeszesedett". Felhívta a figyelmet arra, hogy ha Közép-Európa nem lenne tagja az Európai Uniónak, a közösség gazdasága zsugorodna.

Magyarországról szólva ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta: az ország megújítási kísérletének sikerességét ma már olyan "fényes tekintetű" helyeken sem illik kétségbe vonni, mint Brüsszel.

Orbán szerint titkos megállapodás van szír menekültek befogadásáról

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a napokban kiderül egy "titkos háttérmegállapodás" arról, hogy az befogadna 400-500 ezer szír menekültet.

A kormányfő a Magyar Diaszpóra Tanács szerdai ülésén arról beszélt, hogy akár még a héten Berlinben bejelenthetik ezt a javaslatot, amely ugyan kikerült a múlt heti EU-Törökország-megegyezésből, de szerinte létezik "ez a titkos háttérmegállapodás".

Azt mondta, hogy óriási nyomás lesz Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket nemcsak behozni akarják Európába, hanem rögtön szét is osztani a tagállamok között "kötelező erővel". "Mi ezt nem tudjuk elfogadni" - jelentette ki a miniszterelnök.

bevándorló Orbán Viktor EU menekült migráns
Kapcsolódó cikkek