Magyar gazdaság

Új válságkezelő eszközt vet be az MNB

Új szabályozást vezet be jövőre a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy egy esetleges jövőbeni túlzott banki hitelezést visszafogjon, a jelenlegi helyzetben pedig ösztönözze hitelezést.

A jegybank keddi közleményében bejelentette, hogy a bankrendszer gazdasági és pénzügyi ciklust erősítő jellegének kezelésére jövő évtől bevezeti az anticiklikus tőkepuffert. Mivel jelenleg nincs túlzott hitelezés a hazai bankrendszerben, így az anticiklikus tőkepufferráta mértékét 2016. január 1-jétől 0 százalékban határozta meg a jegybank, ami támogatja a hitelezés növelését. A jövőben a túlzott hitelezés időszakában előírt pótlólagos tőkekövetelmény pedig mérsékelni fogja a túlzott hitelkiáramlást, míg válság idején a korábban megképzett tőkepufferek felszabadítása segíti a hitelezést és így a gazdasági kilábalást - írták.

Hangsúlyozták, a válság utáni pénzügyi szabályozásban a ciklikusan megjelenő rendszerkockázatok mérséklésének egyik legfontosabb eszközévé az anticiklikus tőkepuffer vált. Ez közvetlenül növeli a bankrendszer sokkellenálló képességét, másrészt tompítja a pénzügyi ciklus kilengéseit. 

Az anticiklikus tőkepuffer célja tehát a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése, végeredményben pedig a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítása - írták.

Az anticiklikus tőkepuffer alkalmazását az uniós szintű szabályozás (CRD IV/CRR) elfogadása, valamint annak hazai jogrendszerbe történő 2013-as beillesztése tette lehetővé. A szabályozás alapján a tőkepuffer mértékének meghatározásáról az MNB dönt. A jegybank negyedévente rendeletben rögzíti a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát, amely a teljes kockázati kitettség 0 és 2,5 százaléka között lehet, de indokolt esetben a felső küszöbnél magasabb rátát is meg lehet határozni.

A tőkepuffert a legjobb minőségű tőkéből (CET1) kell megképezni. Az anticiklikus tőkepuffer képzésére a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások kötelesek, de az MNB a pénzügyi rendszer stabilitását a ciklikus rendszerkockázatok tekintetében nem veszélyeztető kis- és közepes méretű befektetési vállalkozásokat mentesítette az előírás alól. 

A rátában a következő 1 évben nem várható változás, támogatva a bankok hitelezési aktivitásának növelését.

pénzügyi válság anticiklikus tőkepuffer MNB
Kapcsolódó cikkek