Magyar gazdaság

Nyitott kapukat dönget a V4

Nem állnak London útjába a visegrádi négyek, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor a politikai önzés veszélyeire figyelmeztetett.

Azt várják el az Egyesült Királyságtól a visegrádi négyek, amit David Cameron kormányfő eleve javasolt tavaly novemberben, amikor megfogalmazta, milyen reformok kellenek ahhoz, hogy országa benn maradjon az Európai Unióban. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország ugyanis ahhoz ragaszkodik, hogy London legfeljebb négy évig korlátozhassa a bevándorlók hozzáférését az ottani szociális ellátásokhoz – derül ki a négyek MTI által ismertetett nyilatkozattervezetéből. Cameron pontosan ekkora időtartamot jelzett, és ez szerepel abban a múlt héten közzétett tervezetben is, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke terjeszt a jövő heti EU-csúcs elé. A visegrádiak elsődleges szempontja az, hogy közösen elfogadható megoldásokat találjanak Nagy-Britannia aggodalmaira – áll még a nyilatkozattervezetben –, de önmagában annak nem állnának útjába, hogy London korlátozza az EU-s munkavállalók szociális juttatásait.

A Tusk által ismertetett, a brit kormányfővel való egyeztetés után kidolgozott tervezetben egyébként az szerepel: egy tagállam – tehát elvben nem csak az Egyesült Királyság – úgy korlátozhatja a szociális ellátásokhoz való hozzáférést, hogy fokozatosan növeli azt, legfeljebb négy évig, vagyis nem arról lenne szó, hogy a külföldi munkavállaló négy évig semmit sem kap. A tervezet megoldásokat kínált a britek többi elvárására is az eurózónán kívüli EU-országok érdekeinek védelmétől – amit néhány euróország kritikusan szemlél – a nemzeti parlamentek nagyobb beleszólási jogáig. Az Európai Tanács elnöke mindenesetre tegnap bejelentette: lemondta a következő napokra szóló programjait, hogy találkozni tudjon az uniós országok legfontosabb vezetőivel, köztük Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel, valamint a V4 soros elnökével, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel. Tusk meg van győződve arról, hogy a csúcs elé kerülő javaslat kiegyensúlyozott és erős, de mint az Európai Parlamentben újságírók előtt elismerte, nagyon törékeny politikai folyamatról van szó.

Ha a jövő héten sikerül legalább részleges megállapodásra jutni, akkor David Cameron már júniusra kiírathatja az eredetileg 2017 végéig megígért népszavazást országa uniós tagságáról. Tusk ugyanakkor attól is tart – idézte szavait a Financial Times –, hogy a britek által követett modell „nagyon vonzó lehet egyes európai politikusok számára, hogy elérjék egyes hazai, nagyon önző céljaikat”. Ezzel azt mutathatnák meg, hogy ténylegesen függetlenek Brüsszeltől – tette hozzá a tanács elnöke –, ez most a legnépszerűbb politikai dallam egyes fővárosokban.

A tervezetnek már van egy módosított változata is – közölte honlapján a brit gazdasági napilap, amely meg is szerezte ezt. Eszerint az Egyesült Királyság nem maradhatna ki a pénzintézetekre vonatkozó egységes uniós szabályozásból, hanem azon belül tennének lehetővé eltéréseket. A lap emlékeztetett rá: ugyan számos ellenvetés érkezett az eredeti tervezettel kapcsolatban több európai ország, illetve az Európai Parlament részéről, de sehonnan se jelezték, hogy meg akarnák vétózni.

Donald Tusk. V4
Kapcsolódó cikkek