Magyar gazdaság

Puerto Rico fizetésképtelenné vált

Csak földrajzilag tud kiemelkedni az őt körülvevő 70 milliárd dolláros adósságtengerből Puerto Rico. Az Egyesült Államok társult államának számító, részleges függetlenséget élvező szigetország kormányzója bejelentette, hogy nem fizetik ki a hétfőn lejáró, 370 millió dollár értékű kötvényt hitelezőiknek.

Alejandro Garcia Padilla szerint a döntés fájdalmas volt, de az anyaország felelős azért, hogy a szövetségi államokat megillető jogokat nem terjeszti ki Puerto Ricóra, amely enélkül már képtelen kezelhető szintre redukálni az évek során felhalmozott adósságát. A szigetország gyakorlatilag csődöt jelentett – nem először és nem utoljára –, jóllehet az Állami Fejlesztési Bank (GDB) által kibocsátott kötvények után fizetendő 422 millió dollárból csak 22 milliónyi kamatot utal át, 30 milliónak az átütemezésébe belementek a hitelezők, de egy 370 milliós követelés ezúttal kifizetetlen marad. Padilla ugyanis arra nem vállalkozott, hogy a közszolgáltatások újabb korlátozása révén teremtse elő a zömmel fedezeti alapoknak és befektetési alapoknak jogosan járó összeget. Tárgyalni tárgyalunk, de kórházak, iskolák bezárására nem vagyunk hajlandók – húzta alá Padilla. S hogy üzenjen is a Fehér Háznak, a helyieknek azért kifizeti a lejáró 50 milliós esedékes tartozásukat.

Puerto Rico vesszőfutásában az amerikai kongresszus vastagon benne van, az ide települt gyógyszergyártóktól egy évtizeddel ezelőtt megvont adókedvezmény ugyanis recessziós pályára küldte a sziget gazdaságát. Washington viszont az elnökválasztással van elfoglalva, a tusakodásban pedig addig nem tényező a szigeten élő 3,5 millió ember, amíg el nem jön a szavazás ideje. A helyiek felelőssége az felduzzasztásában elvitathatatlan, ám az öntudatos Puerto Ricó-iak abba már nem mentek bele, hogy csődvédelemmel járó jogok fejében átengedjék az adószedést az amerikaiaknak. Hogy most is megmakacsolták magukat, az sok jót nem jelent július elseje közeledtével, amikor is a mostani összeg majd háromszorosát kellene kifizetniük hitelezőiknek – írja az AP. Ha ezt megtagadják, azzal az ország jó időre kiradírozza magát a pénzpiac térképéről. Sorsuk Washington kezében van, és ezzel a lakosságot kitartásra buzdító kormányzó is tisztában van.

Puerto Rico
Kapcsolódó cikkek