Magyar gazdaság

A kormány nevezheti ki a főpolgármestert? Új tervek szivárogtak ki

Elöljáróságok rendszerét vezethetik be Budapesten a kerületek helyett, ha a Fidesz kétharmados többséget szerez 2018-ban - értesült a Magyar Hírlap.

A Fidesz kétharmados többsége tenné lehetővé Budapest közigazgatásának teljes átalakítását és az elöljáróságok bevezetését - írta a Magyar Hírlap.

Tarlós István és Kósa Lajos 2009-ben több átalakítási koncepciót is lefektetett a Fidesz vezetőségének, a lap szerint ez lehet az alapja a 2018 utáni reformoknak is. Ezek közt szerepelt olyan verzió is, amely a belső kerületekből létrehozna egy nagy belvárost, Óbuda, Újpest és Újbuda önálló maradt volna, a külsőbb városrészeket pedig 4-5 kerületbe vonták volna össze. A második lehetséges terv a 23 kerület meghagyása mellett a hatáskörök átcsoportosítása volt, a harmadik pedig 7-8 kerület a mostani 23 helyett. A Magyar Hírlap azonban úgy tudja, most egy negyedik ötlet is esélyes lehet: ez az elöljárói rendszer bevezetése lenne. A 2011-es önkormányzati reform idején a fővárosi polgármesterek fideszes parlamenti képviselőként meg tudták akadályozni annak elfogadását, de ők 2014-től már nem képviselők. Ha következő választáson a Fidesz kétharmados többséget szerez, nem zárható ki a változtatás.

A városrészi elöljáróságok bevezetésével nem lehetne kerületi polgármestert választani, az elöljárókat egyszerűen kineveznék. A lap úgy tudja, hogy newm kizárt az sem, hogy főpolgármestert sem kell majd 2019-ben választanunk, hiszen őt is a kormány fogja kinevezni.

Budapest kerület önkormányzat
Kapcsolódó cikkek