Magyar gazdaság

Adózás: egyre könnyebben titkolózhatnak a cégek

Titokban maradhatnak az állami célokat támogató adózók és támogatásuk részletei - a javaslatot már ma elfogadta a parlament.

Titokban maradhatnak az állami célokat támogató adózók és támogatásuk részletei, miután elfogadják a kormány hirtelen benyújtott, sürgőséggel tárgyalt javaslatát az adózás rendjéről szóló módosításáról. A javaslat értelmében adótitoknak minősül majd az államháztartás terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás, az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás – vagyis az összes sportcélú támogatás. Ezekben az esetekben az új szabály szerint adótitoknak minősül majd, ki adta a támogatást, mennyit adott, ezért milyen összegű adókedvezményt vett igénybe, pontosan kit támogatott.

„Ezen adatok a magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak, s mint ilyenek konkrét jogszabályi előírás alapján is szükséges védettségük biztosítása” – indokolják a javaslatban, hogy miért nem lehet majd például megtudni, melyik cég kinek és mennyi társaságiadó-kedvezményre jogosító támogatást nyújt. Az átláthatóság biztosítása érdekében a kapott támogatások kumulált összege megismerhető lesz, miután az nem tekinthető az üzleti vagy magánszférába tartozó adatnak. Vagyis: a javaslat elfogadása után nem lehet majd megtudni, kik és milyen mértékben adtak támogatást, de azt igen, hogy kik részesedtek a társasági adót csökkentő felajánlásokból vagy az egy százalékából.

A módosítás azért is érdekes, mert a tárca bő egy éve készül az adózás rendjéről szóló törvény átfogó módosítására. Néhány hete a Nemzeti Adókonzultáción jelentették be, hogy a jogszabály kész van, és hamarosan benyújták a parlamentnek. A mostani változtatás azonban csak a titokra vonatkozó részeket tartalmazza.

titok adózás adó
Kapcsolódó cikkek