Szalóki Zoltán közölte: a 61 éves vádlott csaknem harminc éve dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőr volt a munkaköre. Ebben a beosztásban jutott tudomására, hogy az adóhatóság a hónap közepére helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórház területére. Ennek során az ott folyó bontási és építési munkákban részt vevő vállalkozások alkalmazásában álló dolgozókat érintő, a munkáltatót terhelő bejelentési kötelezettség teljesítését is vizsgálni kívánják.
   
December 9-én este felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét, akit tájékoztatott a várható ellenőrzésről. A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel nem csupán jogtalan előnyhöz juttatta az ügyvezetőt, de az átfogó ellenőrzés objektív lefolytatását is lehetetlenné tette. Ismerőse ugyanis nyomban továbbadta a hírt egy vele üzleti kapcsolatban álló másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg azt. A december 12-én lefolytatott helyszíni ellenőrzési eljárás ezen emberek vállalkozásainál a bejelentésekhez köthető szabálytalanságot nem is tárt fel.
   
A megyei főügyészség az őrizetbe vett adóellenőrt egy rendbeli, hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűntettével vádolja, és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.